Akcija iznenađenja, ili kako Dejo napisa iznenađeni u akciji

      Komentari su isključeni na Akcija iznenađenja, ili kako Dejo napisa iznenađeni u akciji

Ovogodišnja „Akcija iznenađenja“ održana je na području Lazarevca, na obroncima brda Kremenica. Pešačka tura dužine oko 17, 18 km započela je na putu Lazarevac-Aranđelovac u ataru sela Bistrica kod kafane „Čudesna šuma“ i prošla je preko brda Kremenica, spomenika i Memorijalne kuće posvećene bistričkim junacima, pa dalje do etno sela „Babina reka“ u selu Trbušnica i na kraju završila u selu Brajkovac gde smo prošli pored izvora kisele vode i crkve brvnare sv. Đorđa iz XIX veka, da bismo okončali akciju u centru sela kod seoske prodavnice i parkiranog aviona, bombardera iz II svetskog rata. Ukupno je učestvovalo 104 učesnika, članova udruženja, uz nekolicinu članova PD Malci iz Lazarevca koji su nam bili domaćini i pomogli organizaciju ove akcije.

Od brojnih fotoreportaža sa akcije odlučio sam se za izveštaj Ervina K. preuzet sa njegovog FB profila, koji je ilustrovan fotkama brojnih učesnika akcije i dopunjen sa par mojih komentara.

„…Ono vreme kada nisko sunce greje jače nego u proleće,
kad sve blista u retkom, čistom zraku tako da oči zasenjuje…“

Lav Tolstoj

…I baš takav beše današnji dan…Gotovo letnji, sa predivnim koloritom pejzaža u okolini Lazarevca… Naš slavljenik, glavni i odgovorni Zoran Vukmanov, poveo je grupu od stotinu duša na akciju iznenađenja. Na putu do odredišta nagađalo se gde bi mogla biti ta tajanstvena destinacija. Divčibare, Rudnik, Povlen, Maljen, Bukulja… Ali, ništa od toga… Prolazimo kroz Lazarevac i ubrzo se autobusi zaustavljaju. To je to… Stigli smo… Selo Bistrica… Izlazimo iz buseva kod kafane „Čudesna šuma“, formiramo kolonu i krećemo na stazu. Već posle nešto više od kilometra hodanja dolazimo do Memorijalne kuće Kremenica, sagrađenoj prošle godine koja je posvećena bistričkim junacima iz ratova od 1912. do 1918.godine. U kući su izložene fotografije, dokumenti i drugi predmeti. Tu je i spomenik komandantu Gvozdenog puka Milivoju Stojanoviću Brki čija je herojska pogobija bila inspiracija kompozitoru Stanislavu Biničkom da napiše čuvenu pesmu Marš na Drinu.

Ne zadržavajući se dugo, posle zajedničkog fotkanja nastavljamo pešačenje ka etno selu „Babina reka“, uz vođstvo domaćina Mileta iz planinarskog društva „Malci“. Duž staze su rovovi iz bitaka od pre stotinu godina, nekoliko grobova vojnika poginulih na frontu od kojih su najkarakterističniji grob talijanskog borca koji je ni sam ne zna kako završio na ratištu na brdu Kremenica kao i jedan grob nepoznatog borca. Nakon osam kilometara uz povremene kratke pauze, stižemo do „Babine reke“, etno sela koje na svakom koraku odiše ljubavlju. Poneseni romantičnom atmosferom ovog mesta, „pada“ nežan poljubac ispod natpisa „ljubim te“. Tih tridesetak minuta pauze Krsto i Joška su iskoristili za sportske aktivnosti tj. igranja stonog tenisa dok ne izgubiše lopticu… Sve u svemu, brzo je prošlo vreme u ovom prelepom ambijentu i vreme je bilo da se krene dalje.

Sledeća naša stanica bio je izvor kisele vode u selu Brajkovac. Dotakali smo svežu blago mineralnu vodu koja nas je osvežila. Oprostili smo se od današnjih domaćina te smo nastavili put do crkve brvnare Svetog Đorđa. Usledila je završnica današnje akcije, odlazak do centra sela Brajkovac gde fotkamo avion iz nekih prošlih vremena i hitamo do prodavnice gde nas Zoki časti pićem povodom rođendana.

Centrom sela zaorila se pesma „Danas nam je divan dan“ i gromoglasan aplauz našem Zokiju. I… neka nam još mnogo puta priredi akciju iznenađenja“

Na kraju ovog izveštaja kao završni čin sledi video zapis sa akcije koji je i ovaj put napravio Pera, znam da mu nije bilo lako da od mnoštva zanimljivih dešavanja odabere onoliko koliko može da stane u jedan kratak (ili poduži, več- kako ko gleda na stvari) video zapis. S obzirom na specifičnost akcije opraštam mu što je bio malo opširniji nego što to moji kriterijumi dozvoljavaju.

Snimljeni trek izgleda ovako:

Powered by Wikiloc

Lepa, sadržajna i ne mnogo zahtevna staza. Veliko hvala domaćinima, Miletu i Malcima na gostoprimstvu i pomoći u realizaciji ove akcije sa velikim brojem učesnika.