„Šest jezera“

Staza „Šest jezera“ (nemarkirana staza)

Početak staze je na autobuskoj okretnici linije 1a, Kelebija, opština. U neposrednoj blizini je i Univerexportova prodavnica pogodna za nabavku.
Prelazimo na drugu stranu i idemo ka severu, do ulice 15. avgusta koja nas dovodi do sada već skoro isušenog i u trsku zaraslog Kelebijskog jezera. Nastavljamo desno stazom uz obalu jezera, prolazimo kraj dve lovačke čeke i stižemo do ulice Kiš Ferenca. Prelazimo Kelebijski put i ulicom Rasadničkom nastavljamo u pravcu šume. Skrećemo levo u ulicu 4. jula i odmah prvim šumskim putem desno ulazimo u šumski pojas Subotičke peščare u Kelebijsku šumu. Kroz šumu stižemo do Bagremove ulice, idemo desno pa skrećemo levo u ulicu Borovu koja nas dovodi do jezera Majdan. Od jezera kroz Daščansku šumu idemo ka peštanskoj pruzi, prelazimo je i ubrzo smo na Šištaku, ostatku grudobrana nekadašnjeg strelišta. Markiranom stazom izlazimo na asfaltni put u blizini autoubske okretnice na Makovoj sedmici. Prelazimo asfaltni put i skrećemo desno preko livade u pravcu šume, pored šumareve kuće nastavljamo pravo u Radanovačku šumu. Kod Stevinog brda idemo levo ka sledećem cilju, jezeru Tresetište. Od jezera kroz Hajdukovačku šumu malo levo, malo desno izbijamo na asfaltni put koji vodi od Palića ka Tresetištu, prelazimo ga i već se vidi Čarobnjakova kula pored koje ulazimo u šumu kod nekadašnjeg Etno kampa. Izlazimo iz šume na tucanik a zatim na asfaltni put kojim prelazimo preko autoputa u pravcu Hajdukova i Ludaškog jezera. Pravimo polukrug uz obalu jezera i izbijamo na biciklističku stazu koja povezuje Hajdukovo i Palić. Stazom idemo ka Paliću, prelazimo ponovo autoput i ubrzo idemo levo u pravcu nekadašnjeg Slanog jezera koje je nestalo izgradnjom autoputa. Pored kanala stižemo do ulice Barske, dalje do Omladinskog jezera (Krvavog) a preko puta je već Palićko jezero, poslednje na našoj ruti. Pešačenje završavamo u centru Palića na autobuskoj stanici.

Preporuka: za one koji dolaze svojim vozilom isto je najbolje parkirati u neposrednoj blizini okretnice Kelebija, opština. Sa Palića se autobusom, linija 6, može na svakih 30 minuta prevesti do Subotice, autobusko stajalište Lifka, odakle ima autobusa ka Kelebiji, opštini, linija 1a. Sa Palića je moguće do Kelebije, opštine doći i taxi vozilima Palić taxija, stajalište je odmah uz autobusku stanicu.

Vode u peščari nema, voda se može kupiti na polaznoj tački u Univerexportovoj prodavnici, na Hajdukovu ima par prodavnica, pekara, picerija, kao i na Paliću na samom kraju staze.

Od ukupne dužine staze od 38 km oko 28 km staze je kroz pesak i šumovite delove Subotičke peščare a 10-ak km je asfaltnim putevima i biciklističkom stazom kao i šetalištem uz Palićko jezero.

Staza je pogodna za hodanje u svim godišnjim dobima i u svim vremenskim uslovima.

Staza nije markirana, koristiti trek za gps koji može da se preuzme sa ovog sajta!

Total distance: 37424 m
Max elevation: 133 m
Min elevation: 93 m
Total climbing: 269 m
Total descent: -283 m
Download file: Staza-6-jezera-38-km.gpx