Pešačka staza kroz Subotičku peščaru

Pešačka staza kroz Subotičku peščaru

Subotička peščara je druga najveća peščara u Vojvodini, iza Deliblatske peščare. Smeštena je na krajnjem severu Vojvodine, između Subotice i državne granice sa Republikom Mađarskom. Predeo izuzetnih odlika Subotička peščara zaštićen je od 2003. godine i svrstan u II kategoriju zaštite, kao zaštićeno dobro od nacionalnog značaja. Zaštitom je obuhvaćena površina od 5370 hektara + 2773 hektara zaštitne zone.

Staza je projektovana početkom 2014. godine, idejni tvorac staze je Zoran Vukmanov (tada član ŽPK Spartak, Subotica). Staza je projektovana tako da povezuje deonicu Evropskog pešačkog puta E-7 koji iz pravca Mađarske preko graničnog prelaza Bački Vinogradi vodi do Palića i dalje zapadnom Srbijom do Bugarske i granični prelaz Kelebija. Pešačka staza kreće od raskrsnice kod restorana Majkinog salaša i vodi ka jezeru Tresetište. Od jezera Tresetište staza vodi ka Velikom Radanovcu i Makovoj sedmici gde posle prelaska peštanske pruge ide ka Srpskom šoru i Daščanskoj šumi, zatim ka jezeru Majdan i graničnom prelazu Kelebija gde završava na autobuskoj okretnici. Dužina staze je 29 km. Od autobuskih okretnica gradskih linija „Subotica-transa“ do staze vode deonice obeležene zelenim čovečuljkom odnosno plavim logom autobusa i putokaznim tablama.

Staza je upisana u registar planinarskih terena u Srbiji koji vodi Planinarski savez Srbije pod brojem 1-1-1, društvo/klub koje se stara o stazi je PSK Spartak, Subotica. Nažalost podaci o stazi nisu kompletirani tako da se ovde na sajtu udruženja mogu naći svi relevantni podaci kao i gpx trek staze.

Pešačka staza kroz Subotičku peščaru – podaci

Dužina staze (km): 29
Vreme obilaska staze (h:min): 7:00
Početak staze: Palić, Majkin salaš – 110 mnv
Završetak staze: Kelebija državna granica, autobuska okretnica – 130 mnv
Visinska razlika – uspon/spust (m): 25/25
Težina staze: Laka
Markacija: žuti krug i u njemu zeleno srce
Značajni lokaliteti: Jezera Tresetište i Majdan