Uređenje i čišćenje subotičkih šuma

      Komentari su isključeni na Uređenje i čišćenje subotičkih šuma

Prva aktivnost u okviru projekta „Uređenje i čišćenje Subotičkih šuma“ održana je u subotu 17. septembra uz učešće 14 učesnika. Loša vremenska prognoza, kiša koja je padala ujutro sigurno su uticali na to da se pozivu za akciju odazove manji broj od očekivanja a opet mene lično ne bi iznenadilo i da nas je došlo još manje, opet uzevši u obzir vremenske (ne)prilike. Kako bilo, nas 14 prionulo je na posao.

Po planu čistili smo parcelu broj 24 u Daščanskoj šumi, deo parcele kroz koji prolazi Markirana pešačka staza kroz Subotičku peščaru, deonica koja vodi od autobuske okretnice ka raskrsnici R-6. Već duže vremena na samom ulasku u šumu uz stazu je razbacano smeće. Došlo je vreme da se isto pokupi i pospremi. Plastična ambalaža i limenke su sakupljane u posebne džakove i po završetku sve tri akcije biće prodati a novac uplaćen u humanitarne svrhe. Ostatak smeća je sakupljen u jače džakove s obzirom da je zbog kiše koja je padala prethodnih dana sve bilo vlažno i teže nego inače. Složna ekipa brzo je obavila planirani zadatak i sakupljeno je 15-ak džakova smeća.

S obzirom da smo imali još dovoljno vremena nastavili smo aktivnost duž markirane staze, posečene su grane koje zaklanjaju markacije i otežavaju bezbedan prolazak stazom a na pojedinim lokacijama bilo je smeća (komadi odeće, pet ambalaža, limenke…) pretpostavljamo od prolaska migranata mada ih u ovom delu šume sudeći po tragovima nema ili ili ima retko i u manjim grupama. Zbog vlažnog drveća danas nije bilo moguće vršiti markiranje (farbanje oznaka) pa će taj posao biti urađen neki drugi put kada nam vremenski uslovi budu pogodovali. I pored otežanih uslova za rad zadovoljni smo postignutim.

Današnja aktivnost ispraćena je i od RTV Pannon, emisija koju vodi Monika Kokai je ispratila našu akciju i imali smo uključenje u program. Zahvaljujemo se Moniki što uvek isprati naše aktivnosti. Zahvaljujemo se i ostalim lokalnim medijima koji su najavili našu akciju, nadamo se da će i ubuduće pratiti naše aktivnosti.

Očekujemo video zapis koji je načinio Pera Kozma i ostatak fotografija od učesnika akcije mada su nam danas prioriteti bili rukavice i džakovi a te kamere na telefonima. Fotografije u ovom izveštaju načinio je Borisz.

Svima koji su se odazvali velika zahvalnost, ostale očekujemo 15. oktobra kada nastavljamo našu aktivnost uređenjem i čišćenjem dela Daščanske šume od okretnice Srpski šor ka Majdanu i nazad trasom Staze zdravlja Majdan.

Na kraju akcije oko 12 h nazdravili smo ispred Univerexportove prodavnice i u vedroj atmosferi razmenili utiske sa današnje akcije. Prepešačili smo oko 6 km koliko je ujedno i uređeno i očiščeno staza sa okolinom u Daščanskoj šumi. Nadamo se da će svi korisnici šume i pešačkih staza primetiti razliku nakon ove naše akcije.

Sakupljeno smeće preuzeto je od strane g. Borisza Czekusa iz JP Vojvodinašume i biće odneto na gradsku deponiju.

Projekat „Uređenje i čišćenje Subotičkih šuma“ sufinansiran je od strane Grada Subotica, Fonda za zaštitu životne sredine, rešenjem broj II-501-97/2022 od 30.03.2022. god.