Uređenje i čišćenje Subotičkih šuma, 3. deo

      Komentari su isključeni na Uređenje i čišćenje Subotičkih šuma, 3. deo

Subota 26. novembar, dan pred 9. Memorijal Mihajlo Kampoš, svake godine dan pred memorijal je namenjen uređenju i čišćenju staza za ovu tradicionalnu manifestaciju. Tako je bilo i ove godine s tim da je ova akcija čišćenja i uređenja ujedno i deo projekta koji je sufinansiran od strane Grada Subotica, Fonda za zaštitu životne sredine.

Plan je bio da se očiste staze i obeleže privremenim oznakama. Prva grupa učesnika okupila se ispred Hale sportova. Bili su to učenici dve osnovne škole, Đuro Salaj i Sećenji Ištvan, naši poznati drugari iz Eko-planinarske sekcije koju uspešno vode nastavnici biologije Etela Zubarec i Goran Andrić. 42 učesnika krenulo je ka peščari, ka stazi zdravlja Majdan odakle smo najpre postavili privremene oznake i putokaze a zatim prionuli na sakupljanje smeća. Naizgled ga nije bilo mnogo ali se ipak sakupilo 7-8 punih džakova koječega. Grupa je pored Šištaka i šume Hrastovače akciju završila na autobuskoj okretnici na Makovoj sedmici odakle je deo učesnika otišao za grad autobusom a deo je nastavio sa nastavnikom Goranom peške nazad do Hale sportova. Svi učesnici nagrađeni su poklon bedžom i počašćeni skatkišima i sokovima.

Druga grupa se okupila ispred prostorija udruženja. Osim članova udruženja prisutni su bili i učenici osnovne škole Majšanski put. Ukupno je bilo preko 30 učesnika. Zajedničkim snagama očišćena je staza uz šumu Bukvać i deo u blizini autobuske okretnice gde je zaista bilo mnogo otpada čak i delova nameštaja. Osim staze ova grupa je očistila i odmorište u šumi Hrastovači gde je bilo nagomilano plastične ambalaže u većim količinama.

Zahvaljujući saradnji sa JP Vojvodinašume i našim drugarom Borisom Cekušem obezbeđen je traktor sa prikolicom i svo sakupljeno smeće je odneto na deponiju. Selektovani otpad, limenke i pet ambalaža biće prodat otkupljivačima sekundarnih sirovina a dobijeni novac ćemo uplatiti u dobrotvorne svrhe.

Zahvaljujemo se i organizaciji ITSubotica2030 koja je testirala svoju aplikaciju EkoVolonter na našoj akciji, nadamo se nastavku i daljem razvijanju saradnje u narednom periodu.

Nakon sumiranja sve tri akcije čišćenja napravićemo objedinjeni izveštaj sa ovogodišnje akcije Uređenja i čišćenja Subotičkih šuma.

Svima koji su učestvovali se zahvaljujemo na dolasku.

Fotografije su načinjene na akciji, autori su učesnici akcije