„Čisto iz ljubavi“

      Komentari su isključeni na „Čisto iz ljubavi“

Izveštaj sa akcije čišćenja pešačkih staza u Subotičkoj peščari „ČISTO IZ LJUBAVI“

Akcija je održana dana 31. oktobra (nedelja)

Akciju je organizovalo udruženje Poželi želju uz podršku kompanije LIDL KD Nova Pazova kao i pomoć Sutraveltransa Subotica, JP Čistoća i Zelenilo, JP Vojvodinašume i JP Palić Ludaš.

Učesnici akcije bili su podeljeni u tri grupe:

Grupa 1 – čišćenje staze zdravlja Majdan.

Grupa od 13 članova udruženja okupila se na autobuskoj okretnici na kraju Srpskog šora i krenula na realizaciju zadatka. Ispred udruženja grupu je predvodila Nataša. Očišćena je cela staza zdravlja u dužini od oko 7 km kao i pristupna staza u dužini od oko 2 km. Grupa je očistila i obalu jezera Majdan kao i nekoliko divljih deponija.

Grupa 2 – čišćenje „Staze zdravlja Tresetište“

Grupa od 16 članova udruženja je na odredište prevežena iznamljenim minibusom prevoznika Sutraveltrans.
Po dolasku napravljene su dve grupe. Jednu je poveo Krsto a drugu Nikola. Očišćena je staza zdravlja Tresetište u dužini od oko 7 km kao i delovi markirane staze kroz Subotičku peščaru oko raskrsnica R-1 i R-2 (odvajanje ka Radanovcu) gde je bilo manjih divljih deponija nastalih kao posledica boravka i kretanja migranata kroz Subotičku peščaru u pravcu državne granice ka R. Mađarskoj kao i nesavesnih građana koji svoj otpad iznose u šumu.

Grupa 3 – čišćenje dela staze Memorijala Mihajlo Kampoš

Grupa od 13 članova udruženja čistila je deonicu male staze Memorijala. Grupu je vodio Zoran.  Akcenat je bio na sanaciji divlje deponije iza nekadašnjeg strelišta.
S obzirom da je deponija veća od očekivanja uspeli smo da pokupimo gornji sloj nabacanog smeća koje je očigledno ubačeno u duboku jamu te je tamo već duži period. Izvađeno je preko 10 džakova smeća (kućno smeće, hemijski proizvodi (pelene, inekcije, zavoji..), flaše, konzerve…)
Deo grupe je sakupljao odbačene pvc flaše kao i limenke duž staze koja vodi ka granici i kojom stazom se u poslednje vreme greću grupe migranata.

Sakupljanje smeća na akciji na sve tri lokacije vršeno je selektivno i to: pvc ambalaža (sakupljeno je 6 vreća), limenke (sakupljeno je 7 manjih vreća),  te kabasti otpad (sakupljenoj je 36 džakova) a sakupljena je i izvesna količina odbačenih delova aparata, stvari iz domaćinstva i sl.

Akcija je izvedena u vremenskom periodu od 8.20 h do 13.30 h uz učešće 42 člana udruženja.

Nakon završetka akcije smo se počastili slatkišima i sokovima.

Sakupljeno smeće biće odneto na Gradsku deponiju u Subotici.

U Subotici 31. oktobra 2021. godine

                                                                                                              Udruženje Poželi želju
                                                                                                                   Zoran Vukmanov