Ludaško jezero

      Komentari su isključeni na Ludaško jezero

Subota 1. decembar, prohladno jutro, okupljamo se u Vizitorskom centru JP Palić Ludaša na Hajdukovu. Cilj pešačenja je Ludaško jezero, staza istočnom obalom jezera do škole u Šupljaku pa dalje u skladu sa dogovorom nazad do Vizitorskog centra.

Nas 28 je i pored niske temprerature i hladnog vetra odlučilo da krene na ovu akciju, sa nama su Otto i Milan, čuvari prirode iz JP Palić Ludaš.

Otto nam u uvodu govori o samom jezeru, dalje se priča nadovezuje sa podacima o nastanku naselja na obalama jezera, o podolskim govedima, o bivolima, o zaštiti, o čoveku i nečoveku. Tema uvek u izobilju, uvek se i nešto novo čuje, nauči.

Šibani prohladnim vetrom prolazimo obalom jezera do asfaltnog puta ka Nosi, malo je prijatnije, ne osete se udari vetra toliko. Pored vinograda i humke Hinga zemljanim putem opet idemo ka obali, Visoka obala joj je ime. Kraći predah, malo se i sunce promolilo kroz oblake pa je i prijatnije. Pravimo zajedničku fotografiju pa nastavljamo dalje. Prolazimo kraj Rokinog salaša i putem uz samu obalu idemo ka asfaltnom putu koji povezuje Šupljak i Male Pijace.

Kroz Ludaški šor uz pauzu na Budžaku vraćamo se ka Hajdukovu i Vizitorskom centru zatvarajući krug dug 19 km za čiji prelazak nam je trebalo oko 5 sati.