SU trek&trail

      Komentari su isključeni na SU trek&trail

Prikaz dešavanja, fotografije Aleksandar Šećerov

Organizator: Udruženje Poželi želju, Subotica
Suorganizator: Sportsko udruženje Balkanska trkačka liga, Beograd
Prijatelji manifestacije: MZ Makova sedmica, JP Vojvodina šume i JP Palić Ludaš.

Staze:
SU trek 11 km, broj učesnika 76,
SU trek 24 km, broj učesnika 54,
SU trail 11 km, broj učesnika 30 + 2 startovala bez broja
SU trail 24 km, broj učesnika 49

Ukupno 211 učesnika uspešno završilo stazu.

Na stazama SU treka učestvovalo preko 30 učesnika bez prijava i startnih brojeva.

U organizaciji manifestacije uključeno preko 30 članova udruženja.

Zvanični rezultati na http://runtrace.net/memorijal-mihajlo-kampos

Osvrt na događaj, Zoran Vukmanov, predsednik UO Udruženja Poželi želju

Krenulo je ovako, najmasovnije (za neke i najbolje) kolo trekinga u Vojvodini u 2017. godini u ovoj, 2018. godini, nije imalo svoje novo izdanje. Smatrajući da nije normalno da ne pružiš šansu ljudima da uživaju u onome što vole, doneo sam odluku, a nakon brojnih konsultacija, izneđu ostalog i sa članovima porodice Kampoš, da se tradicija ni po kakvu cenu ne sme prekidati. Memorijala će biti, negde tamo na jesen, po završetku sezone trekinga i trail trka u Vojvodini i okruženju.

Konsultujući se sa Nikolom Minićem, predsednikom BTL iz Beograda, odlučeno je da se 5. Memorijal Mihajlo Kampoš održi u subotu 24.11.2018. godine i da ima malo drugačiji koncept nego klasična kola treking liga u nas. Nikola se prihvatio uloge suorganizatora i preuzeo na sebe deo oko prijava i merenja vremena.

Ideja je bila da se organizuje treking onakav kakav sam ja zamišljao da treba da bude, dakle netakmičarski, a da se za ljubitelje trka i takmičenja organizuje trail trka na istim stazama kao i treking. Naziv SU trek&trail nekako se sam nametnuo kao dobra ideja.

Termin smo dogovorili, staze su se nametnule same, 24 km i 11 km kao 24.11. odnosno kao 024 pozivni broj za Suboticu odakle smo mi iz udruženja Poželi želju, i 011 kao pozivni broj za Beograd odakle nam dolazi Nikola i BTL. Dovoljno sam dobar poznavalac terena u Subotičkoj peščari pa mi trasiranje staza tih dužina nije bio veći problem. U par navrata smo prepešačili stazu i utvrdili da je dovoljno zanimljiva.
Formalnosti oko saglasnosti JP Vojvodina šuma i JP Palić Ludaš smo brzo rešili. Brzo je pao i dogovor sa ljudima iz MZ Makova sedmica. Imamo i prostor. Osmišljen je i logo manifestacije, uz Sinpetovu pomoć urađena je priprema za mapu staze koja je ubrzo i odštampana. Osmislili smo i izgled finišerske medalje, Zoran koji nam ih pravi unazad desetak godina je obećao za male pare veliku medalju. Stvari su se jedna za drugom rešavale kako su dani odmicali. Otvorene su prijave preko sajta runtrace.org, dogovorena je nabavka majica iz štamparije Gajić vez iz Kule, kuvar Branimir se i ovaj put ponudio da nam skuva pasulj. DVD Matica, prijatelji vatrogasci su ponudili svoju Ladu Nivu, vozilo za terenske uslove, Reklo bi se da stvari klize kao po loju.

S obzirom da je krajem novembra kiša sasvim moguća kao i niže temperature odlučeno je da se nabave i manjerke za čaj kao i tende za zaklon kontrolora i sudije, merioca vremena. Na stazi su postavljene plave i crveno bele trake, kontrolne tačke, kupljena je okrepa, raspoređeno je ljudstvo na konkretne zadatke. Memorijal je mogao da počne.

U subotu nas je dočekalo tmurno jutro, prohladno, vuklo je na kišu. Uprkos svemu atmosfera u Sali mesne zajednice je bila sasvim drugačija. Vedro i nasmejano bilo je svako lice koje je došlo na planirani start SU treka u 9.30 sati. Oko 150 učesnika krenulo je na stazu, jedan deo njih bez prijave. Trkači su polako pristizali i sala se ponovo punila a temperatura rasla ne samo zbog uključenog grejanja. U 11.45 sati 90-ak trkača startovalo je na SU trailu, trci u Subotičkoj peščari.

Nikola je celo vreme evidentirao ko je krenuo na stazu a ko se sa nje vratio, rezultati su u realnom vremenu bili na sajtu uz online diplomu za svakog učesnika. Zaista visok nivo za uslove u kojima su se do sada održavale trke ovog tipa. Ni sitna kiša koja je padala nije pokvarila opšti utisak, za mene lično je čak doprinela da trail trka ima svoju „težinu“ dok su učesnici treka već dobrim delom stizali na cilj sa prvim kapima kiše.
Sudeći po izrazima lica svih učesnika nezadovoljnih nema, svi su sa ponosom nosili oko vrata lepe medalje kao uspomenu sa 5. Memorijala Mihajlo Kampoš. Zadovoljni smo i mi, organizatori, članovi udruženja Poželi želju. 30-ak članova je na dan manifestacije uzelo aktivno učešće u organizaciji akcije, a i svi ostali su dali svoj doprinos na ovaj ili onaj način što je i rezultiralo jednom uspešnom manifestacijom.

Fotoreportaža Aleksandra Žmahera