Dva dana u valjevskom kraju

4. septembar
Udruženje Poželi želju
vodič Zoran V.
učesnika 20

Na putu za Valjevo stajemo u Brankovini. Jedno lagano pešačenje do spomenika na Brankovačkom visu. Staza vodi asfaltnim putem, posle tucanikom. Ja jednom račvanju skreće se desno i ubrzo nailazi na oznake na stablima, putokazna tabla nas usmerava na šumski put koji blago uzbrdo vodi do sledećeg račvanja, i pravo i levo su putokazi ka Brankovačkom visu. Mi smo pošli levim krakom, pomalo zaraslim, očigledno je da se onaj drugi pravac više koristi. Stižemo do spomenika, pored je velika nadstrešnica sa klupama i stolovima.

Odmaramo na kratko, srećemo i planinare iz Rume koji putuju na Taru. Vraćamo se do račvanja, nastavljamo pravo. Lep, sunčan dan, ponovo smo na asfaltu i stižemo do Brankovine. Ulazimo u etno muzej, posećujemo lepo sačuvane zgrade i izložene eksponate. Naravno neizostavna je i poseta grobu Desanke Maksimović.

Lepo mesto za kratak izlet i predah na proputovanju krov ovaj kraj.

Total distance: 9263 m
Max elevation: 402 m
Min elevation: 228 m
Total climbing: 511 m
Total descent: -472 m
Download file: 04.09.2021. Brankovacki vis.gpx

Ostatak dana u okolini Valjeva iskoristili smo da posetimo vidikovac na jezeru Rovni. Minibusom dolazimo do rampe pre brane, ima dovoljno veliki parking za desetak vozila. Prelazimo preko brane i uskom stazom krećemo blago uzbrdo. Sa suprotne strane se vide antene na vrhu koji je naposredno iznad vidikovca.

Na jednom račvanju u šumi nastavljamo putem nadole (desnim krakom) i prolazimo kroz nestvarno lep deo, prirodna klimatizacija na vrhunskom nivou. Posle kraćeg pešačenja kroz šumu ponovo smo na asfaltnom putu, još malo hodamo i stižemo do odvajanja desno (jasno obeležemo velikim putokaznim tablama) ka vidikovcu Velika stena.

Preostaje još malo napora da se popnemo do vidikovca. Ispod stena je šank sa hladnim pićem pa je ugođaj potpun, i cene su sasvim prihvatljive.

S obzirom na raspoloživo vreme povratak do busa je bio istom stazom. Još jedna lepa destinacija koja može da se obiđe prilikom proputovanja kroz ove krajeve. Jedan od lepših vidikovaca i pogleda u Srbiji.

Total distance: 7965 m
Max elevation: 581 m
Min elevation: 357 m
Total climbing: 366 m
Total descent: -373 m
Download file: 04.09.2021. Velika stena.gpx

5. septembar
Udruženje Poželi želju
vodič Zoran v.
učesnika 20

Zbog radova na održavanju kolovoza na deonici Krčmar-Divčibare minibus napuštamo u selu Krčmar. Sledi 8 km pešačenja sa oko 500 m uspona do Divčibara odnosno planinarskog doma na Poljani odakle kreće staza ka Rajcu.
Zbog nastale promene plana odluka je da se pešačenje završi u selu Ba gde će nas čekati minibus.
Početak staze je kroz vikend naselje, gradi se i radi i na ovom delu Divčibara. Spuštamo se na kratko i potok pa penjemo na širi put gde se skreće na stazu ka Velikom i Malom Maljenu. Dalje pratimo trek i oznake koje vode ka pomenutim vrhovima.

Već po izlasku na Mali Maljen koji je i lep vidikovac, primećujem da kod nekih učesnika tempo hodanja opada i naslućujem da će planirana satnica biti teško ostvariva. Prelazimo i preko sledećeg vrha Rior 881 m, spuštamo se u dolinu reke Grab, sada je već izvesno da neki neće moći do kraja.

Pronalazimo kafanu koja radi, Srpska kruna na nekih 500 m od Dražinog spomenika. Deo grupe ostaje u kafani, a nas osmoro hitamo do sela Ba i vozača sa kojim ćemo doći po ostatak grupe minibusom.

Posle 34 km stižemo u selo Ba, sedamo u bus i putem preko Ljiga i Struganika stižemo po ostatak grupe.

Kući smo posle ponoći. I pored toga što je plan promenjen bila je ovo akcija za uživanje.

Total distance: 34185 m
Max elevation: 1021 m
Min elevation: 383 m
Total climbing: 1467 m
Total descent: -1526 m
Download file: 05.09.2021. Divcibare-Ba.gpx