Bartina, brdo iznad Seksarda

      Komentari su isključeni na Bartina, brdo iznad Seksarda

Po osmi put smo učestvovali na ovoj akciji. Akcija koja svake godine privlači sve više i više učesnika. Ove godine rekirdnih 1950 učesnikaimalo je priliku da pređe jednu od četiri ponuđene staze. Naš izbor je bio staza Bartina 15 dužine za 56 naših ćlanova i staza Bartina 30 za dvoje naših članova.. Start i cilj je kao i svake godine bio u osnovnoj školi Baka Ištvan. Startovali smo brzo, sve je funkcionisalo dobro.

Temperatura oko nule, inje i padavine prethodnih dana su učinile stazu vrlo klizavom pa je već na samom početku bilo jasno da nas čeka izazovan dan sa brojnim iskušenjima i da će oprez i koncentracija biti neophodini faktor za uspešno i bezbedno prelaženje željene trase.

smart

Prva kontrolna tačka je na kalvariji koja se nalazi na obližnjem brdu iznad grada, tek nekih 2 km od starta. Bilo mi je drago da staza po prvi put otkada dolazimo na ovu akciju vodi ovuda. Nakon overe prokaska sledio je strmi spust do ruba grada odakle kreće edukativna staza kroz Benedek surduk sa brojnim vinskim podrumima.

Prvi deo staze je većim delom uspon, po klizavom tlu delovalo je da je uspon teži nego što on realno jeste. Po izlasku iz surduka na sledećem račvanju staza bila je druga kontrolna tačka, I ova je kao i prva bila samo kontrolnog tipa, sa peroratorom ali bez okrepe. Željno isčekivano kuvano vino i čaj dobili smo na KT 3 koja je kao i svake godine kod vidikovca Bati krst. Ovde je bila i najveća gužva, teško je odoleti šolji toplog čaja ili kuvanog vina a bilo je i medenjaka uvaljanih u vanilin šećer.

smart

Vidikovac sa kontrolnom tačkom je ujedno i polovina staze. Sledio je drugi deo, većim delom bez znatne visinske razlike pa je i napredovanje bilo sasvim dobro uz par proklizavanja i padova, nadam se bez nekih posledica. Usput smo imali još jednu KT na brdu Gurovica gde su služili jabuke i napolitanke.

Preostalo je samo da se putem između vinograda dohvatimo asfalta i njime spustimo do cilja, do škole. Malo je konfuzno delovalo izdavanje diploma i znački, priznajem da mi se taj deo jako nije dopao. Nadam se da će organizatori sledeće godine taj deo popraviti kako bi svi koji smo prešli stazu zasluženo dobili priznanja koja su predviđena.

smart

Za respekt je bio broj učesnika od 1950 koliko ih je danas pešačilo jednom od četiri staze. Po rečima organizatora bilo je 25 slučaja padova na zaleđenoj stazi za koje se moralo angažovati bolničko zbrinjavanje. Opomena za sve da se zimske akcije nikako ne smeju potceniti čak i kada se održavaju na brdima visine 300 metara.


Iz razloga otežanih, zimskih uslova na stazi, ova inače laka i tehnički nezahtevna staza može da se danas okarakteriše kao srednje teška. Sa 58 učesnika iz Subotice i 10 iz Sombora bili smo najmasovnija organizovana grupa na ovoj akciji,

Fotografije: Petar K. i Zoran V.
Tekst: Zoran V.