Bartina, čaj i kuvano vino

      Komentari su isključeni na Bartina, čaj i kuvano vino

Jubilarno, 20. izdanje akcije Bartina na brdima oko Seksarda u Mađarskoj je već nekoliko godina izazov za veliki broj ljubitelja pešačenja i planinarenja iz Subotice. Od prošle godine na akciju dolaze i Somborci i Novosađani pa je ukupan broj učesnika iz Srbije ove godine bio 94, a ukupan broj učesnika akcije gotovo neverovatnih 1935. 

Većina nas se opredelila za stazu Bartina 15. Organizatori su sve učesnike prevezli na startno mesto, naše je bilo na okretnici u dolini Baranya volgy odakle smo krenuli ka vidikovcu kod Bati krsta. Po prvi put smo išli ovom stazom koja je u stvari put između vinograda. Seksard je inače čuveni vinogradarski kraj sa najboljim crnim vinima u Mađarskoj. 

Tradicionalna okrepa kod vidikovca Bati krst je kuvano vino, ne čudi onda da je tamo i najveća gužva. Domaćiima svaka čast, trebalo je skuvati podosta vina i čaja da dotekne svima, a doteklo je. 
Od vidikovca smo nastavili ka dečijem odmaralištu delom poznatom stazom kroz surduk a delom novom stazom najpre kroz vinograda pa posle kroz lepu dolinu. 

Sledio je još jedan uspon, pomalo se i staza raskvasila, temperatura je porasla pa smo se svi pomalo ublatnjavili. Nakon dužeg uspona stigli smo do treće kontrolne tačke koja je bila otprilike na polovini naše staze. Sledio je još jedan uspon pa silazak ka gradu i dolini koja ima naziv Ivan volgy. Prethodnih godina je odavde preostalo samo da se spustimo do škole i cilja, ove godine je to bila staza samo za one koji su krenuli na 30 km dok su svi ostali išli drugom trasom, dugim, konstantnim usponom pored nekoliko vinarija do ulice Brody Sandor odakle smo se uključili na deo poznate staze koja vodi ka cilju. 

Vredelo je biti u subotu u Seksardu.