U Dunaujvarošu

      Komentari su isključeni na U Dunaujvarošu

24.02.2018.
Akcija Dunan innen, Dunan tul
mesto Dunaujvaros, Mađarska
organizator Pentele SE, Dunaujvaros

Učešće udruženja Poželi želju sa 27 učesnika, na žalost neki su odustali no, ko je bio sigurno mu nije bilo žao.

Poanili smo, u 4.45 smo krenuli put Dunaujvaroša, granicu smo prešli prema očekivanjima i u grad na Dunavu stigli nešto pre 8 sati. Uspeli smo da se parkiramo na mestu koje su mi domaćini poslali kao predlog gde bi mogao da se parkira autobus. Parking je udaljen svega 200 metara od škole gde je štab akcije.

Preuzeo sam prijave, korigovao brojno stanje, dobio lep poklon od organizatora, kriglu sa logom njihovog udruženja. Sačekali smo da se njihov autobus vrati i zajedno sa ostalim učesnicima ušli u njega i krenuli na strartno mesto u selo Racalmaš.

Pešačili smo na stazi dugoj 17 km. Kroz selo smo išli ka ostrvu Rácalmási sziget gde pravimo kružnu turu obodom po prilično blatnjavoj stazi uz overavanje dve kontrolne tačke na kojima nije bilo ljudstva samo mali pečat.

Po obilasku kruga oko ostrva nastavljamo ka Dunaujvarošu idući gotovo celo vreme uz rukavac Dunava. Ubrzo, pri kraju naselja nailazimo na treću kontrolnu tačku koja je opskrbljena svim i svačim, prijatno iznenađenje. Ako me pamćenje ne vara pre par godina kada sam bio ovde na ovom mestu smo dobili samo čokoladicu. Ne moram naglašavati da smo pojeli podosta kolačića, ne zna se koji je bio ukusniji.

Prateći markaciju sve smo bliže Dunaujvarošu i vodotornju koji dominira na uzvišenju a pored koga se nalazi naš cilj. Ulazimo u predgrađe, prošli smo pored jednog malog jezera. U ulici ispod brežuljka na kome je pravoslavna crkvica Rac templom je poslednja kontrolna tačka, četvrta po redu. Ako je na prethodna bila odlično opskrbljena šta reći za ovu? Trebalo je to videti. Naravno i tu smo se zadržali i degustirali sve i svašta.

Penjemo se na uzvišenje, primećujemo da nam nema jedne članice, vraćamo se da proverimo da li je prošla. Ubrzo je nailazimo i zajedno sa njom ulazimo u školu Gardonji Geza gde je cilj nakon 17 pređenih kilometara.

Uz doplomu i bedž domaćini nam čestitaju na pređenoj stazi i zahvaljuju na dolasku grupe iz Srbije na njihovu akciju. I ovde je na stolu posluženje, hleba i masti, hleba sa domaćom paštetom, sa pekmezom, uz ukusan čaj, neki su se pokajali što su uopšte od kuće poneli hrane u svojim rančevima.

Uz kraće razgledanje grada se završava ova naša poseta Dunaujvarošu.