Slovačka, Visoke Tatre, Poljska, Nacionalni park Pienini

PLAN AKCIJE:
Polazak 05. avgusta (utorak) iz Beograda sa glavne železničke stanice u 21.30h. Maršuta putovanja: Beograd-Indjija-Novi Sad-Subotica (oko 00:30-00:45)-Budimpešta-Zvolen-Banska Bistrica-Stary Smokovec*PL*Zakopane-Novy Targ-Kluszkowce NPP.
Usputne pauze po potrebi.

Drugi dan 06 avgust: (sreda) dolazak u Stary Smokovec u jutarnjim satima. Polazak iz Starog Smokovca (985 m) sa stvarima ZA DVA DANA prema smeštaju. Lagana pešačka staza duga je oko 6 km i očekivano pešačenje je max 2 sata. Moguće je prevesti se žičarom do Hrebienoka i skratiti sat vremena pešačenja, cena karte je oko 6 eur. U Hrebienoku (1285 m) pauza po potrebi i nastavljamo još 1h do planinarskog doma Zamkovskieho chata (1475 m). Smeštaj u višekrevetne sobe sa posteljinom. Pauza za odmor jedan sat, nakon toga polazak na pešačku turu. Staza vodi Malom Studenom dolinom, uz potok. Sa desne strane vidimo Lomnicki greben. Nakon 2h20 min, savladali smo 540 mnv. Stižemo u dom Terycho chata na 2015 m. Terycho dom je izgradjen 1899 god. Nalazi se u blizini pet glečerskih jezera, ima kuhinju i nudi topla jela. Sledi obilazak jezera.. Polazak nazad u smeštaj oko 18h večera, druženje i noćenje.

Treći dan 07 avgust: (četvrtak) ustajanje u 6h. Doručak i polazak na uspon na Slavkovski štit (2452 m). Na uspon krećemo iz Hrebienoka, visinska razlika od 1190 m, planiran izlazak na vrh za max.4 h. Maršuta Hrebienok (1285 m) – Maximilianka (1859 m) – Kralovski nos (2273 m) – Slavkovsky štit (2452 m). Predvidjeno vreme za povratak u dom 3,5h na večeru. Grupa koja neće penjati Slavkovsky štit ide sa vodičem na pešačku turu do ledničkog jezera Skalnate pleso. Turistička staza u trajanju od 1,5h sa visinskom razlikom od 270 m. Ovde se nalazi planinarski dom, restoran i dve žičare kojim je moguće popeti se na vrh Lomnicki štit (2340 m) i Lomnicke sedlo (2190 m). Cena karte za žičaru Skalnate pleso-Lomnicke sedlo je 8 eur (trenutno)… Povratak obe grupe dom u večernjim satima. Večera i druženje.

Četvrti dan 08 avgust: (petak) ustajanje u 06 h doručak, pakovanje i polazak ka autobusu u Stary Smokovec. Polazak za Poljsku. Stižemo u Zakopane oko podne. Pauza za slobodno razgledanje grada i obilazak prodavnica planinarske opreme. U 15h polazimo ka smeštaju nadomak Nacionalnog parka Pienini. Nakon 45 km stižemo u smeštaj. IZLET IZNENADJENJA ! Razmeštaj po višekrevetnim sobama s posteljinom. Večera i druženje.

Peti dan 09. avgust (subota): ustajanje u 07h. Doručak švedski sto. U 09h polazak u na celodnevno razgledanje Nacionalnog parka Pienini. Ovo je najveća turistička atrakcija u Poljskoj! Ova oblast neprocenljive lepote proglašena je Nacionalnim parkom nakon drugog svetskog rata. Prostire se na 9 kvadratnih km i trećina je prekrivena šumom. Ceo park je ispresecan sa 34 km pešačkih staza, brojnim vidikovcima i najvišom tačkom u parku Tri Krune 982. Dalje se spuštamo do sliva reke Dunajec, ukrcavamo se na splavove kojima upravljaju radnici NPP u narodnim nošnjama i plovimo niz kanjon narednih sat vremena. Ovo je ujedno i najveća atrakcija parka! Iskrcavamo se u naselju Kroscienko gde nas čeka autobus. Povratak u smeštaj u večernjim satima. Večera i druženje.Napomena: rafting će se izvesti ukoliko to vremenski uslovi dozvole.

Šesti dan 10 avgust: (nedelja) ustajanje u 06 h. Doručak švedski sto. Pakovanje stvari u autobus u polazak na izlet i obilazak srednjevekovnog zamka Niedzicu iz 13 veka… Povratak u autobus i polazak za Srbiju. Pauze u putu po potrebi. U Srbiju stižemo oko 02 h ujutru.

CENA: 150 eur za 30 učesnika, 170 eur za 20 učesnika. U cenu obuhvaćeno: put od 1500 km, 4 noćenja u višekrevetnim sobama s posteljinom, dve večere u Slovačkoj, dva doručka i dve večere u Poljskoj, karta za ulaz u Nacionalni park Pienini, usluga vodiča u NPP, ulaznica za razgledanje srednjevekovnog dvorca Niedzicu i organizacioni troškovi vodiča. U cenu NIJE uračunat prevoz žičarom.
OPREMA: PASOŠ, planinarska knjižica sa overenom članarinom za 2014.god, duboke planinarske cipele obavezne, kabanica, lampa, jakna, štapovi, zaštita od sunca, papuče za boravak u domu…
Prevoz: autobus
HRANA: poneti hranu za put. Prva dva dana u Slovačkoj imamo večeru, druga dva dana u Poljskoj imamo doručak i večeru. U domu u Slovačkoj doručak košta 5 eur. Dakle potrebno poneti nešto hrane za „preko dana“.

U slučaju vremenskih neprilika, vodič zadržava pravo izmene plana akcije. Svi učesnici akcije učestvuju na sopstvenu odgovornost.
Vodiči:
Gordana Rožek MB 431, 060/61-00-601,gordanarozek@gmail.com
Zoran Vukmanov 069/75-02-91 zooxy1@gmail.com

Ostavite odgovor