Azimut u peščari

24.12.2017. godine po prvi put je grupa planinara predvođena vodičem Vladom Radivojevićem bila u Subotičkoj peščari. Od tada svake godine izuzev 2020. kada je korona vladala i mene prilično oborila s nogu, Vlada i ekipa dolaze u decembru u peščaru. Nije fraza, za mene je to možda i najlepši kraj sezone pešačenja i planinarenja jer Vlada je za mene jedan od onih posebnih likova na planinarskoj sceni Srbije.

Tačno pet godina kasnije 24. dcembra 2022 godine ponovo smo se družili na peskovitim stazama peščare. Ovaj put moj izbor je bila staza kroz Daščansku šumu, delovima staze zdravlja i markirane pešačke staze kao i nemarkiranim stazama i puteljcima koje koriste pešaci i biciklisti našeg grada. Dan je bio kao stvoren za pešačenje, bez vetra, bez padavina, delimično i sunčan što je dodatno uticalo da se gosti kućama vrate više nego zadovoljni.

Kraći izveštaj preuzet je sa FB stranice PD Azimuta:

U međurečju Dunava i Tise postoji peščano prostranstvo, a Subotička peščara, na krajnjem severu Vojvodine, je njegov najjužniji deo. Planski se pošumljava od 1771. godine, ali još uvek ima dosta zaostalih peščarsko-stepskih staništa. 🚶‍♀️Svima nama koji smo prvi puta ovuda pešačili, Subotička peščara je bila prijatno iznenađenje, a prijala nam je i topla dobrodošlica. U društvu naših domaćina prošli smo jednom od mnogih lepo uređenih i dobro održavanih staza. 🚶‍♂️Puno je tu uloženog vremena i truda i iskreno smo im pozavideli na posvećenosti i entuzijazmu. Još jednom od srca hvala Zoranu, Petru, Jugoslavu i Ivanu na lepom i relaksirajućem danu.
⏳ Ako pesak simbolizira protok vremena, onda je zaključiti planinarsku godinu baš ovim pešačenjem bila više nego prava odluka.
🎄 Nadamo se da smo svi imali pravo da na Badnje veče po gregorijanskom kalendaru poželimo neku dobru želju, jer, poručuju Subotičani, da se čudo možda i dosađuje, pa da pokušamo… 🙂
Vidimo se dogodine!
vodič: V. Radivojević

Fotografije Ivan W.

Fotografije

trek
video zapis Petar K.