Kinđa, najviši vrh Kikinde

      Komentari su isključeni na Kinđa, najviši vrh Kikinde

3. januar 2021.
Udruženje Poželi želju
Kinđa, Kikinda
vodič Zoran V.
broj učesnika 15

Minibusom smo se prevezli do asfaltnog puta koji vodi prema Kinđi, napuštamo minibus i krećemo na pešačenje. Dan je tmuran, nadamo se da neće biti kiše. Posle pola sata laganog pešačenja napuštamo asfaltni put i skrećemo ulevo na zemljani put između uzoranih njiva. Sluti na blato, srećom, jutro je, temperatura je niska pa je zemlja još tvrda i nije popustila. Naravno da i u ovim relativno povoljnim uslovima blato ne možemo izbeći ali nijedan put do vrha pa makar to bio vrh Kinđa nije lagan. U neposrednoj bllizini Kinđe i vetar pojačava pa je utisak zaista takav kao da se penjemo na neki ozbiljan vrh.

Nakon 4 km pešačenja stigli smo na vrh Kinđa, humka na visini od 83 m, tek nekih 5,3 metara viša od plodne zemlje kojom je okružena. U narodnim verovanjima kruži prića da je gumka grob Atile Biča Božijeg.

Nastavili smo pešačenje ka Kikindskom kanalu, iako je prvobitan plan bio da se istim putem vratimo do mesta odakle smo krenuli na pešačenje. Procena je bila da ćemo manje hodati po blatu. Uz kanal vodi tvrd put, njime verovatno prolaze ribolovci, nekoliko njih smo videli kako pecaju i nadaju se dobrom ulovu.

Jednim od poprečnih puteva na rubu grada smo se vratili ka Vatrogasnom domu i dalje ka parku Blandaš. U parku smo imali konačno priliku da sednemo i malo predahnemo. Dogovor je bio da obiđemo još Staro jezero i centar Kikinde što smo u nastavku pešačenja i uradili, Preostalih satićak vremena do polaska kući je svako koristio prema svom nahođenju.

Lep izlet na sever Banata.