Smederevo

      Komentari su isključeni na Smederevo

Poseta Smederevu mi je odavno u glavi ali se nikako stvari nisu poklopile i nisam uspeo do sada da realizujem akciju sa pešačenjem stazama Smederevske transverzale. Prošle godine nakon Dana pešačenja naišao sam na jedan trek koji povezuje nekoliko zanimljivih lokacija u okolini ovog grada na obali Dunava. Naravno, tu je i Smederevska tvrđava kao dobar motiv da se krene na put i upoznaju neka nova mesta i prepešače neke nove staze.

Autoputem do odvajanja ka Pančevu preko Pupinovog mosta, dalje ka Kovinu pa preko Dunava za nekih 3 i po sata stiže se do parkinga ispred tvrđave. Brže bolje krećemo na pešačenje. Dunavski park, šetalište uz Dunav pa prelazak puta i uspon stepeništem ka obodu grada bili su prvi kilometri na kojima smo postigli radnu temperaturu. Silaskom sa asfalta posle 3 km nailazimo na lepo mesto odakle se vidi Dunav i stara željezara. Moram da priznam da mi je staza već tada delovala mnogo zanimljivije nego što sam to u nekim svojim razmiljanjima zamišljao.

Usledili su i kraći usponi i silasci uskim šumskim stazicama, ponovo malo asfalta pored vile Obrenovića, zanimljiva česma sa hladnom vodom stišnjena između dva dvorišta ograđena žičanom ogradom, ponovo uspon pored par kuća do krsta, zapisa odakle se širim putem sa blagim usponom dolazi do Piramide, smeštene u voćnjaku na 219 metara visine. Piramida je najviša tačka smederevske opštine.

Silazak do grada je bio nešto manje zanimljiv, manje više se hodalo asfaltnim putem. U gradu se dogovaramo da svako prema svojim sklonostima i željama provede ostatak dana do polaska kući uz opciju da se grupno poseti tvrđava.

Ako me utisak ne vara, na akciji nije bilo nezadovoljnih, svi su pronašli ponešto što im je ispunilo očekivanja.

Fotografije, autor Aniko Takacs