Zasavica

U Zasavici je u nedelju, 26.maja 2019.godine organizovan međunarodni susret planinara i 3.kolo vojvođanske treking lige. Subotičani su bili prisutni u velikom broju. Udruženje ljubitelja prirode „Poželi želju“ učestvovalo je sa 61 članom. I članovi PSD Spartak su imali dvadesetak predstavnika.
Mali osvrt na mesto održavanja ove divne manifestacije. Davne 1971.godine, u iranskom gradu Ramsadu, usvojena je konvencija o zaštiti močvarnih područija koja su od međunarodnog značaja. Ramsadska konvencija je obuhvatila preko 1500 zaštićenih staništa. Te godine, sa područija Vojvodine pod zaštitu su ušli: Ludaško jezero, Carska bara, Obedska bara, Slano kopovo i Labudovo okno. 
Dugo se čekalo i tek 1997.područije vodotoka Zasavice, stavljeno je pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetno značaja. Svrstano je u I kategoriju zaštite i predstavlja Specijalni rezervat prirode. Urađeno je puno da se očuva ovo važno stanište koje obiluje raznovrsnošću biljnih i životinjskih vrsta. Na panou koji je postavljen odmah pored ulaza u vizitorski centar, može se doći do saznanja da ovo područije naseljavaju mnogobrojne vrste ptica, riba, gmizavaca, insekata, žaba, kornjača i raznovrsnog bilja. Zanimljivo je da ovde živi jedna veoma retka riba Umbra crameri – Mrguda i ovo je jedino njeno stanište u našoj zemlji. Vodene površine su prekrivene žutim i belim lokvanjem.

U lepo uređenom vizitorskom centru okupilo se oko 500 učesnika i posle 10 časova krenulo se na pešačenje. Učesnici treking lige su imali zahtevnije zadatke. Trčali su na 24 kilometra, a neki i više. Mojoj ekipi je danas bilo dovoljno i 13,5. Odlučii smo da malo više vremena uživamo u vožnji brodom i da se bavimo razgledanjem okoline i fotosafarijem. 
Pešačenje smo započeli u 10:15, a završili oko 13 časova. Pešačili smo jednim delom preko livada na kojima se napasaju stada starih, autohtonih vrsta, koje se uzgajaju u specijalnom rezervatu „Zasavica“. Najviše ima magaraca. Od magarećeg mleka se pravi sir i kozmetički proizvodi. Tu su još i podolsko goveče, brdski konj, svinja mangulica i karakačanska ovca. Svinja mangulica je dobila i spomenik u centru Sremske Mitrovice. Pošto je sunce već bilo prilično visoko, stada su se zavlačila pod krošnje drveća da ostatak dana provedu u plandovanju. 

Nakon livada, prošli smo pored korita Zasavice i ušli u istoimeno selo. Na ulasku u selo, čekala nas je okrepa i prva kontrolna tačka. Pešačenje smo nastavili kroz selo. Dugačkom ulicom punom višanja koje su nas mamile da ih beremo. Bilo je i bunarske vode na nekoliko mesta, tako da smo mogli da se umijemo, napijemo i lepo osvežimo. Bila mi je zanimljiva arhitektura seoskih kuća iz sredine dvadesetog veka, ali i iz ranijih godina. 

Ponovo smo se našli u ataru sela. Lepo vreme, posle kišnog perioda, izmamilo je seljane u polje. Traktori su brujali na sve strane. Skupljalo se seno, kosila se detelina, uništavao se korov… Popeli smo se na nasip pored Save i nastavili da hodamo. Ustvari, normalan svet je hodao, a ja sam trčala i to ispod nasipa kako bih napravila lepše fotografije. Taj deo staze mi je bio i najlepši. Puno raznovrsnog mirisnog cveća: divlje žalfije, hajdučke trave, margareta, bargema, zove. Nakon ove deonice izgledala sam kao mlinar. Patike i helanke su mi se belele od polena. 

Nakon još jedne kontrolne tačke, uputili smo se prema cilju. Čekala nas je vožnja brodom po Zasavici, a nakon vožnje vojnički pasulj. Pošto su skoro sva čula zadovoljena, malo je valjalo da se legne u debeli hlad i sačeka polazak autobusa, a i da se pojavi deo ekipe koji se takmičio: Bilja, Nikola, Adrijan i Željko. Svi su uspešno prešli stazu, ali je Željko bio najbolji. Osvojio je drugo mesto na stazi od 24 kilometra. Moje čestitke za mog prezimenjaka, od srca!

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Zasavica-treking   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

An exceptionnal trail trough ….

tekst i fotografije: Mila
trek: Zoran

image_pdfimage_print

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *