Carska bara

      Komentari su isključeni na Carska bara

U nedelju 9. juna na Carskoj bari u organizaciji Planinarskog kluba Zrenjanin održana je po 27. put tradicionalna akcija „Susret planinara na Carskoj bari“ koja je usvom programu između ostalih aktivnosti imala i 4. kolo Vojvođanske treking lige.

Udruženje Poželi želju predstavljalo je pet učesnika, Tadija, Dijana, Aco, Željko i ja, Zoran, autor ovog izveštaja. Meni je ovo ujedno bila deseta jubilrna poseta Carskoj bari i sedmo učešće na stazama treking lige na ovoj destinaciji. Mnogima se Carska bara ne dopada, vrućina, otvoren teren bez hladovine, često težak, vlažan vazduh, samo su neki od razloga što se na ovu akciju ne odazove više ljudi. Ja opet imam malo drugačiji pristup, meni su sve navedene činjenice a i još neke samo motiv da ponovo i ponovo dođem i pokušam da se sa svim tih poteškoćama izborim na najbolji moguć način.

Ni ove godine uslovi nisu bili ništa drugačiji, čak mi se čini da su u nekim momentima bili još teži nego ranijih godina. Uobičajenih 30+ stepeni, uobičajena visoka trava na pojedinim delovima staze i sparina su bili ništa u odnosu na delove staze pod blatom, razrovanom stazom, baruštinama koje je nemoguće preskočiti bez da se ne pokvase noge, čak mi se učinilo da je na nekim delovima i markcija bila oskudnija u odnosu na ranije godine. Meni to naravno nije smetalo jer sam dobar poznavalac staze ali onima koji su prvi put na ovoj stazi je sigurno to bio problem.

Naravno bilo je lepih detalja, cvetovi žutog lokvanja koje je prekrilo vodenu površinu ribnjaka, ljubazni domaćini na svim kontrolnim tačkama, rode koje se gnezde u velikom broju u Belom Blatu, osmesi na licima poznatih i nepoznatih trekingaša koji i pored teških uslova na stazi nikada ne odustaju od želje da pobede sebe još jednom i sa uspehom savladaju stazu koju su odabrali.

Hodali ili trčali 15, 20 ili 30 km svi smo na kraju prepričavali zgode i nezgode sa staze, sugerisali smo domaćinima gde su imali manje propuste, radovali smo se sledećem kolu koje nas čeka posle kraće, letnje pauze krajem avgusta na obali Dunava u Čortanovcima. Nas petoro se sa posebnim zadovoljstvom vratilo u Suboticu jer smo osim sticanja novih iskustava zavredeli i medalje za ostvarene rezultate u svojim starosnim kategorijama.

U konkurenciji 165 učesnika 4. kola Vojvođanske treking lige članovi udruženja Poželi želju postigli su sledeće rezultate: Željko 1.mesto stariji veteran na srednjoj stazi, Dijana 2.mesto mlađa veteranka mala staza, Aco 3.mesto stariji veteran mala staza, Zoran 3.mesto mlađi veteran mala staza, Tadija 4.mesto juniori mala staza.