Pešačenje, ekologija, druženje

      Komentari su isključeni na Pešačenje, ekologija, druženje

Pre nešto više od 15 godina po prvi put sam poveo studente Ekonomskog fakulteta na pešačenje okolinom grada u okviru predmetne nastave „Sport i fizička kultura“ (ako se dobro sećam naziva predmeta) koji je predavao prof. Slobodan dr Andrašić. Ove godine, mali jubilej, punih 15 godina pešačenja i naše saradnje, predmet „Aktivnosti u prirodi“ i profesorova ideja da jedno pešačenje oplemenimo dodatnim sadržajima, sa malo ekoloških momenata, uz malo druženja i finim ručkom. Ideja je sa velikim zadovoljstvom prihvaćena.

U nedelju 20. marta ispred prostorija udruženja poveća gužva, tu su studenti, tu su članovi udruženja, tu su i zaposleni sa fakulteta i članovi njihovih porodica, ima i nekoliko građana Subotice, svi zajedno slušamo instrukcije šta i kako ćemo danas raditi. Podelili smo rukavice i džakove i krenuli. Vodič je Jugoslav, staza je duga oko 11 km i planirano je da se usput pokupe odbačene limenke, pet ambalaža i sve ostalo smeće koje može da se sakupi u džakove i donese do polazne tačke.

S obzirom da na stazu nisam išao mogu samo da prenesem utiske. Kako sam čuo svi su bili vredni, ali najvredniji su bili oni najmlađi, a bilo ih je desetak. Sakupljeno je podosta smeća, srećom u toku pešačenja naišlo je vozilo koje je sakjupljalo smeće sakupljeno u ranijim akcijama drugih organizacija pa su preuzeli i džakove sa smećem sakupljenim tokom ove akcije tako da ne raspolažemo tačnim podacima koliko je smeća sakupljeno. Do prostorija udruženja doneto je još 7-8 velikih džakova punih smeća a po rečima učesnika to je samo mali deo onoga što je sakupljeno tokom pešačenja.

Završnica akcije bila je u prostorijama MZ Makova sedmica koja uvek podržava aktivnosti našeg udruženja. Iako smo malo počekali na ručak vredelo je, juneći gulaš koji nam je Brane spremio je bio za desetku. Najmlađi su nagrađeni diplomama i medaljama, zasluženo, bili su najvredniji. Mi ostali, nešto stariji smo se zadovoljili raznim osvežavajućim napicima i pričama koje su mogle da potraju celo popodne ali moralo se krenuti kućama i u nove obaveze.

Fotografije su preuzete od učesnika ove akcije.

Zajednička fotografija učesnika akcije

izveštaj Zoran V.