Bakony, Mađarska

      Komentari su isključeni na Bakony, Mađarska

Skoro 250 km trebalo je putovati od Subotice do mesta Zirc u srcu Bakonya, planine u Mađarskoj. Sa vremenom provedenim na graničnim prelazima i usputnom pauzom potrajalo je to skoro 5 sati. Po dolasku u Zirc pronalazimo muzej gde je startno mesto akcije. 
Obavljanje formalnosti oko prijava i već smo na stazi. 

Lep sunčan dan, kao stvoren za aktivnosti ovog tipa. Posle nepuna 3 km smo na prvoj kontrolnoj tački, ovde se ujedno oni koji idu na kratku stazu odvajaju i verovatno je samo to razlog što je kontrolna tačka tu postavljena. Nastavljamo stazom uz potok Cuha, nemamo veliki izbor, levo je potok, desno je pruga. Staza je uredno markirana pa je lutanje i gubljenje isključeno. Na pojedinim mestima prelazimo potok, na jednom mestu i prugu i hodamo sa druge strane pruge. Stižemo do klupa i stolova za odmor, preko puta je železnička stanica Csesznek-Porva. 

Nastavljamo zelenom markacijom koju nismo ispratili odmah na pravi način ali smo vrlo brzo shvatili grešku i uključili se u pravu stazu. Sledio je uspon na bezimenu kotu visine 446 metara pa spust preko posečenih i oborenih balvana. Selo Porva se već videlo u dolini ali je naša staza vodila malo naokolo, pa strmom stazom nadole do sela i kafane u kojoj je bila naša naredna kontrolna tačka. 

Posle osveženja i duže pauze krenuli smo u završni deo, najpre blagim usponom ka asfaltnom putu, pa dalje ka selu Borzavar. Prolazimo kroz selo, pri kraju sela se odvajamo od asfaltnog puta i još jednim kraćim usponom dolazimo u šumu gde je poslednja kontrolna tačka kod izvora čija voda podmlađuje po rečima domaćina akcije. Videćemo. 

Kroz šumu stižemo do igrališta i prvih kuća Zirca, u centru je muzej odakle smo krenuli i gde je sada cilj akcije. 

Lepa staza, korektna organizacija, vredelo je doći u Zirc.