Šumadijo, Šumadijo

      Komentari su isključeni na Šumadijo, Šumadijo

Vikend akcija pod nazivom Šumadija nastala je kao moja ideja da najbliži vikend svom rođendanu provedem tamo gde se meni najviše ide u tom trenutku. Dileme nije bilo, Kragujevac i okolina su bile moj izbor za ovu godinu.

S obzirom na stanje u udruženju, moja očekivanja su bila da će akcija biti zanimljiva za veći broj članova, rezervisao sam 46 kreveta u 3 objekta u centru grada. Ispostaavilo se da je moja procena bila odlična, tačno 46 prijavljenih je krenulo na ovu akciju, samo sam za vozača morao potražiti dodatni smeštaj.

Za prvi dan sam planirao laganiju turu, pešačenje sa prevoja na Rudniku do turističke atrakcije Srpski Holivud i dalje ka selu Svračkovci na Ibarskoj magistrali neposredno pre Gornjeg Milanovca. Želja mi je bila da pre odlaska u smeštaj na kratko posetimo i spomen park Šumarice gde se dan kasnije održava Veliki školski čas posvećen stradalima u II svetskom ratu. Plan je ostvaren, i u smeštaje smo se rasporedili puni utisaka.

Za nedelju je planirana poseta Bešnjaji i kanjonu Voljevice. Staza mi je dobrim delom bila poznata jer sam pre dve godine bio na kolu treking lige, no, tada sam imao povredu noge pa sam mogao ići samo na kratku stazu i nisam posetio kanjon. Kako bih motivisao sve učesnike akcije da izdrže i pređu najlepši deo staze, odlučio sam da autobusom dođemo do vodenice i odatle krenemo na pešačenje.

Markirana staza, dobrim delom poznata, sa dosta kratkih uspona i spuštanja, dinamična, bila je odlična inspiracija za celu grupu. Bez poteškoća smo stigli do odvajanja ka slapu, kako to piše na stablima bukve koje se dižu u visinu iznad kanjona. Prolazak kroz kanjon je zaista bio impresivan, gotovo nas sve ostavio bez daha po lepoti netaknute prirode. Kratko ali slatko zadovoljstvo prolaska kroz kanjon Voljevice je po svemu bilo vrhunac ove šumadijske avanture.

Nekoliko fotografija