Zima u peščari

      Komentari su isključeni na Zima u peščari

6. februar
Udruženje Poželi želju
Zima u peščari
učesnika 81. 47 učesnika je prešlo celu stazu
vodič Jugoslav

Na autobuskoj okretnici prigradske linije br. 22 Kelebija državna granica sakupio se 81 učesnik, uglavnom su to članovi udruženja spremni za prelazak staze do Palića u dužini do 32 km u okviru akcije Četiri godišnja doba, Zima u peščari koju smo nakon par godina ponovo uvrstili u naš godišnji kalendar aktivnosti u njenom izvornom obliku.

Jugoslav, vodič ove akcije startovao je kolonu u 8 sati i koji minut posle, Jožika, naš stalni i revnosni čistač prebrojao je učesnike i u tom brojanju stigao do broja 81. Ja sam se latio zadatka snimanja stanja na markiranoj stazi koja u poslednje četiri godine nije obnavljana pa su pojedine table uništene, neke su se same uništile od uticaja sunca, kiše, vetra.

Na nekoliko mesta duž staze može se odvojiti ka okretnicama gradskih linija subotičkog javnog gradskog prevoznika Subotica transa. Prvo odvajanje, doduše samo jednog učesnika bilo je na okretnici Srpski šor, nešto veća grupa odvojila se na okretnici na Makovoj sedmici, nekolicina umornih od prethodnog dana završila je pešačenje u centru Makove sedmice dok je poslednje odvajanje grupe onih koji nisu želeli da prihvate izazov pešačenja na 30+ km bilo kod okretnice Radanovac.

Nas preostalih 47 krenulo je do Tresetišta gde smo ako ništa drugo mogli da se osvežimo kafom ili nekim pićem iz automata, pojedemo nešto iz ranca jer za nešto više i duže nije bilo prilike jer nas je vodič požurivao na nastavak avanture i završnicu pešačenja do Palića.

Završni kilometri nekima su bili malo teški, bilo je tu već i žuljeva na nogama, umora, pitanja šta mi je sve ovo trebalo, razočarenja jer nema bedža, nema pečata u učesnički karton, ali sve je to deo života, nekada nas razočara, nekada oduševi i obraduje.

Vidimo se u maju na Proleću u peščari a svakoga meseca udruženje organizuje po jedno pešačenje sa 30+ km dugom stazom pa eto prilike za dobar trening.

Izveštaj Zoran V, fotke Pera K. naslovna fotka Ivan S.