Budimska brda

      Komentari su isključeni na Budimska brda

Akcija „Vár a Mikulás“ na Budimskim brdima u organizaciji udruženja „Szigethalmi Teljesítménytúrázók Egyesülete“ bio je povod odlaska naše grupe koja je brojala 58 učesnika.
Prijave su odrađene kod kuće pa je polazak na jednu od tri staze, 4 km, 11 km i 20 km bio odmah po preuzimanju mapa i učesničkog lista. Već na startu se pojavio Deda Mraz sa kojim smo se mogli fotografisati.

foto: Horvat J.

Staze su vodile od restorana Szépjuhászné markiranim stazama ka izletištu Makkosmária pa dalje blagim usponom do lokacije Normafa koje je poznato ishodišno mesto za pešačenje, trail trčanje i druge aktivnosti po Budimskim brdima. Do vrha János-hegy smo se popeli stepeništem i tu su se staze od 11 km i 20 km razdvajale. János-hegy je četvrti vrh po visini na Budimskim brdima sa svojih 528 metara i najviši vrh grada Budimpešte. Na vrhu je impozantni vidikovac, toranj, uređen, održavan, na mene uvek ostavi poseban utisak.

Staza od 11 km se sa vrha spustila ka cilju, restoranu Szépjuhászné, dok je staza od 20 km nastavila goredolirajući trasom Tündér szikla, Ferenc-halom, Lipótmező i Hárs hegy do restorana Szépjuhászné akumulirajući 642 metra visinske razlike u usponu.

Posle pešačenja ostalo je malo vremena za kraći obilazak grada koji je u Božićnom ambijentu.

[lfh-gpx src=https://pozelizelju.org.rs/wp-content/uploads/2018/08/VárAMikulás202018.gpx title=“Mikulas-20km“ color=orange width=3 ]An exceptionnal trail trough ….[/lfh-gpx]

Video prikaz, autor Petar Kozma

Fotografije Melinda Babarci