Uz Kireš do Kanjiže

      Komentari su isključeni na Uz Kireš do Kanjiže

01.07.2018.
Udruženje Poželi želju
Pešačenje od „Buki“ mosta na putu Subotica-Horgoš preko naselja Nosa pa dalje uz rečicu Kireš do naselja Male Pijace pa preko „Jaraša“ do Kanjiže.

Nas 22 krenulo je nešto posle 8 sati sa asfaltnog puta kod Buki mosta kroz naselje Nosa. Plan je bio da pored Kireša stignemo do Malih PIjaca pa dalje preko pašnjaka i kanala dođemo do Kanjiže odakle bi smo se autobusom vratili kućama.

Opušteno, u dobrom raspoloženju uživali smo hodajući pored brojnih voćnjaka i obrađenih poseda u Nosi. Nailazimo na rečicu Kireš i još jedan most na današnjem pešačenju. Nastavljamo uočljivim putem preko pašnjaka ka Malim Pijacama. Pređenih šest i nešto kilometara, prilika za pauzu, tu je i prodavnica da se obnove zalihe. Posećujemo na kratko i jednu farmu alpskih koza. Za degustaciju sira danas nije bilo vremena ali sada bar znamo gde treba da se javimo nekom sledećom prilikom.

Još malo tabananja asfaltiranim ulicama Malih Pijaca. Odvajamo se kod jezera Kapetanski rit i putem kroz njive tragamo za najboljim putem uz kanal i mestom za prelazak nabujalog kanala. Neki od nas su malo i malo više skvasili noge ali tako to ide. Uspešno smo prešli na drugu obalu i prateći dalekovode idemo ka čudesnom bunaru, izvoru termalne vode koja se koristi u Banji Kanjiži. Pošto me sećanje napušta a čobanin koji je tu u blizini nema pojma kakav mi bunar tražimo uzdamo se u gps. Srećom on pamti bolje, iza stada ovaca i još jednog čobanina, konačno pronalazimo i ovaj izvor vode. Ovaj čobanin je sušta suprotnost od onog prvog, nekako mu bilo žao što se nismo duže zadržali, taman smo našli neke teme za priču. Uputio nas je na put kroz njive koji nas je doveo do prvih kuća Kanjiže.

Kod železničke stanice Kanjiža, sada potpuno zapuštene i oronule, pravimo zajednički snimak za uspomenu i nastavljamo do centra Kanjiže gde ćemo sačekati autobus za Suboticu. Naravno bilo je i onih koji su ostali da još malo uživaju, neki u čarima Tise a neki u ukusu riblje čorbe.

[lfh-gpx src=https://pozelizelju.org.rs/wp-content/uploads/2018/07/uz-kires-do-kanjize.gpx title=“Uz Kires do Kanjize“ color=orange width=3 ]An exceptionnal trail trough ….[/lfh-gpx]