Do Arače i nazad

      Komentari su isključeni na Do Arače i nazad

Kako nam je bilo u subotu 16. januara na pešačenju do Arače?
Mila je to ovako napisala na svom FB nalogu:

Vozoljupci i pešaci okupiše se jutros rano na železničkoj stanici u Subotici. Put ih je vodio prema Banatu, preko Sente, Čoke, Padeja i Bočara, do Novog Miloševa. Voz, moj omiljeni prevoz, krenuo je na vreme. Čavrljalo se veselo, jeo se burek, čitale su se novine… Nekada se putovanje oduži, a ovo je prošlo kao tren. Stigli smo oko 9 časova na početnu tačku našeg današnjeg pešačenja. Lagano, najpre kroz naselje, a onda kroz beskraj zelenog. Beše ovo još jedno pešačenje u društvu ljubitelja prirode, tačnije, još jedno hodočašće kroz banatsku ravnicu. Nas osamnaestoro je danas prepešačilo, od Novog Miloševa do Arače i nazad, oko 26 kilometara. Najavljena vremenska prognoza, hladno i vetrovito vreme, srećom, nije se ostvarila. Pratilo nas je sunce, po koji oblačić i debelo banatsko blato. Navežbali smo donje ekstremitete bolje nego u bilo kojoj teretani, noseći na svakoj cipeli po dva-tri kila blata. A kada smo to blato sastrugali, ostalo je samo zadovoljstvo i sreća, zbog još jednog divno provedenog dana.

Moje impresije sam napisao na svom wikiloc nalogu:

Do Miloševa smo stigli vozom, polazak iz Subotice, putnika u vozu osim nas gotovo da nije ni bilo. Pešačenje smo započeli po izlasku iz voza, najpre kroz naselje, bezmalo 5 km do napuštanja asfalta i dolaska do žel. stanice Miloševo polje.

Još smo malo hodali uzanim asfaltnim putem pa prelazimo najpre na delimično smrznuti zemljani put, najavljena niska temperatura se nije obistinila pa su zemljani putevi postali blatnjavi, na nekim delovima gotovo neprohodni. Masna crna zemlja se lepila za obuću, hodali smo otežano ali pred nama se u daljini ukazivala crkva Arača, naš cilj pa odustajanja nije moglo biti.

Za povratak sam odabrao stazu preko pašnjaka, eh da smo znali kako neko reče mogli smo i do crkve tim putem ali o čemo bismo onda danas pričali 🙂

Staza se ne preporučuje u vreme kada ima padavina, najbolje je ovim putem ići u neko prolećno vreme kao što smo mi išli pre dve godine.

U svakom slučaju dobar kondicioni trening u dobrom društvu.

Tehnički podaci o stazi:
ukupno prepešačeno oko 28 km (trek nije snimljen ceo)
vreme provedeno na stazi oko 7 h, ostatak proveden u kafiću Tekapo sve do polaska voza
učesnika 20
vreme sunčano, prohladno ali većim delom bez vetra, tlo raskvašeno i blatnjavo

par fotografija