Prvi dan zime

      Komentari su isključeni na Prvi dan zime

Akcija u organizaciji PD Celtis, Sombor na koju smo se odazvali u velikom broju. Nas 58 u velikom busu SU travel transa u nedelju ujutro krenulo je put Bezdana. Kalendarski prvi dan zime, nekadašnji praznik, Dan armije, više je ličio na jesenji dan. Iako je jutro obećavalo, vremenska prognoza je govorila da će nas kiša sustići negde na polovini staze. Kabanice, kišobrani, kapuljače bili su neizostavni delovi opreme.

Slavko je isplanirao stazu kroz rezervat, kroz lovište Kozara. Nađoh u svojoj kolekciji fotografija jedan album sa datumom 22.12.2007. lokacija ista, šuma Kozara, potok Plazović, Crna bara, prvi dan zime pre 12 godina, tada je i ambijent bio zimski, nekako meni uvek draži, smegom i ledom okovane vodene površine pružile su nam priliku za prelepe fotografije u ovom nesvakidašnjem ambijentu.

Iako se obistinila vremenska prognoza, iako smo malo kisnuli, iako smo pomalo ublatnjavali naše cipele i pantalone, ne bih rekao da je to ikome to smetalo, atmosfera je bila pozitivna, vedra, kako to obično biva na svim našim akcijama. Blato će da se osuši, cipele i pantalone da se operu, ostaće samo lepe uspomene na prvi dan zime 2019. godine.

Šlag na tortu bio je odličan gulaš u jednom restoranu u Bezdanu i satićak zabave uz muziku i igru. Lep način da se isprati ova godina, druga godina udruženja, godina puna lepih akcija i trenutaka koji se pamte za čitav život.

Naš domaćin, Slavko napisao je na svom FB profilu sledeće:
PD Celtis iz Sombora održao je svoju 13-tu tradicionalnu akciju iz programa „Četiri god.doba – 1.dan zime“. Ovog puta izabrana je trasa u Specijalnom rezervatu prirode u Gornjem podunavlju – kroz šumu Kozara i Štrbac, koja spadaju u zaštićeno područje Prve kategorije tog rezervata.
U dužini nod 16 km naše šetnje, imali smo prilike da se sretnemo sa domaćinima i stanovnicima tog rezervata, a to je uglavnom krupna divljač, koja nam je pretrčavala preko naših planiranih staza i time nas „ometala“ u našim medjusobnim ćaskanjima.
Na tom putu posećujemo dve bare: Šarkanj baru i Crnu baru, prelazimo preko dva mosta: most Plazović i Češku čuprija, da bi posle napuštanja tog područja, idući uzvodno Velikim Bačkim kanalom, došli do Bezdana, gde smo, u restoranu Agrobezdan, imali zajednički ručak i druženje uz živu miziku.
Želim da napomenom da su nam ovog puta bili gosti, naši dragi prijatelji iz Udruženja „Poželi želju“ iz Subotice, sa svojih 60 članova, na čemu im se posebno zahvaljujem.
Domaćin i vodič ove akcije bio je Slavko Šmit

fotografije su takođe preuzete sa Slavkovog profila, a gps trek zabeležio je Petar Kozma

[lfh-gpx src=https://pozelizelju.org.rs/wp-content/uploads/2019/12/Lovište-Kozara-Bezdan.gpx title=“prvi-dan-zime“ color=orange width=4 ]An exceptionnal trail trough ….[/lfh-gpx]