6. Memorijal Mihajlo Kampoš, završna reč

      Komentari su isključeni na 6. Memorijal Mihajlo Kampoš, završna reč

Hladne glave i zdravog razuma, posle svega imam obavezu da kažem i napišem svoje mišljenje. Šesta godina kako ne damo priliku zaboravu da nam otme Mihajla. Za mene je to najveći uspeh svakog memorijala u prethodnim godinama. Sve ostalo je nekako u drugom planu. Ipak, ne mogu a da ne spomenem da je gotovo svaki od prethodnih šest Memorijala imao nešto što ga je pomalo razlikovao od sličnih manifestacija tog tipa. Prvi put je broj učesnika na nekom od kola treking lige bio preko 200 upravo na Memorijalu MIhajla Kampoša 2015. godine, najveći broj učesnika ikada na nekom od kola treking lige je bio na Memorijalu Mihajla Kampoša 2017. godine, čak 480 učesnika, pričati o dobroj organizaciji trekinga i trejla a ne pomenuti naš memorijal ne ide nikako, oduvek smo bili standard kako treba da se pristupi organizaciji, o tome su pisali mnogi, izdovjio bih blog „Perpetuummobile“ na kome se nalaze kritički osvrti na gotovo sva dešavanja ovog tipa u Srbiji. Od prošle godine Memorijal ima drugačiji profil organizacije, pošto sam sa svojim udruženjem ljubitelja prirode nastavio tradiciju organizovanja memorijala, mi smo razdvojili pešački, netakmičarski deo od trkačkog, takmičarskog i tako je nastao SU trek&trail.

Prošlogodišnji sa 211 prijavljenih je značajan po tome što je uprkos brojnim problemima tradicija održavanja memorijala nastavljena. Već ovogodišnji, upravo završen, sa 442 prijavljena i bar još 50-ak neprijavljenih učesnika ponovo postavlja Memorijal Mihajla Kampoša na mesto koje mu pripada. Iako nismo deo treking lige niti bilo koje druge, iako je termin održavanja krajem novembra, iako je Subotice mnogima daleko, broj onih koji su došli i zadovoljstvo sa kojim su svi otišli kućama nam daje za pravo da budemo ponosni na sve što smo uradili kako bi sve proteklo u najboljem redu.

Da je bilo grešaka bilo je, da nije sve do nas i to je istina. Da se pravdam neću, uvek je bilo da se na greškama najbolje uči, siguran sam da ćemo dogodine biti još bolji. Znam samo da je uloženo mnogo, mnogo truda, mnogo vremena je potrošeno kako bi se sve zamišljeno realizovalo. Pomalo nas je zatekao veliki broj prijava, još više nas je zatekao broj prijavljenih na licu mesta, bilo je ih je toliko da nismo mogli ni da odradimo sve prijave do planiranih 9.15 sati pa smo doneli kompromisnu odluku da start treka ostane u 9.30 sati a da svi koji nisu do tada regulisali prijave to regulišu i krenu koji minut posle a da se ove godine ne meri vreme za učesnike SU treka koji je i onako najavljen kao netakmičarska disciplina u kojoj je nebitan plasman, u kojoj je važno samo uživanje. Ujedno, to nam je i dobar znak da se oko SU treka moramo pozabaviti više i napraviti drugačiji koncept, možda pokušati sa kliznim startom (npr. od 8.30 do 9.30 sati) i na taj način rasteretiti i ljude koji rade na prijavama i startni prostor koji postaje pretesan za ovoliki broj prijavljenih učesnika.

Kod SU trila je bilo manje problema, i svi oni su bili vezani za merenje vremena na usputnim, kontrolnim tačkama. Jedna od tačaka nije imala dobar signal, deo trkača nije ispoštovao našu molbu da im startni broj bude na vidnom mestu sa prednje strane, deo tkrača po ulasku u cilj je sa startnim brojem nastavio da trčkara ili šeta oko ciljne linije koju uzgred nismo odradili onako kako smo zamislili, pa je dolazilo do dvostrukog unosa i grešaka koje smo pokušali otkloniti i veliku većinu smo i uspeli zahvaljujući snimcima sa kamera koje smo postavili na dva mesta duž staze i snimcima sa samog ulaska u cilj. Ipak ostaje za nauk da se i po ovom pitanju malo više pozabavimo dogodine.

O okrepama, markiranju, prihvatu učesnika ne bih pisao mnogo, zanat sam naučio na brojnim trekinzima u okruženju, sve što mi se učinilo dobrim sam se trudio preneti najpre kod nas u Suboticu a posle i širom Vojvodine.

I na kraju, ponosam sam na celu ekipu iz udruženja Poželi želju koja je doprinela da 6. Memorijal Mihajlo Kampoš bude ovakakv kakav je bio. Veliko hvala svima koji su pomogli realizaciju memorijala, pre svih porodici Mihajla Kampoša, MZ Makova sedmica, ARK Tron, JP Palić Ludaš sa čuvarima Sašom i Milanom, DVD Matica za Ladu Nivu, JP Vojvodina šume, Venera bike za startnu kapiju, Bojanu Jociću na promociju memorijala i mnogim drugima kojih ni ne mogu da se setim a bez kojih se ne bi lako izborili sa svim problemima na koje smo nailazili prilikom realizacije našeg plana.

Konačni rezultati SU traila i spisak učesnika SU treka sa online diplomama je na sajtu https://sutrektrail.net/

Petar Kozma je uz pomoć nekolicine članove udruženja napravio video zapis koji može da se vidi i na Youtube kanalu udruženja

Vidimo se dogodine na 7. Memorijalu Mihajlo Kampoš – 3. SU trek&trailu najverovatnije 22. novembra 2020. godine.