Zalazak sunca na Majdanu

      Komentari su isključeni na Zalazak sunca na Majdanu

Ideje o akcijama na kojima bi učesnici prisustvovali zalasku (ili izlasku) sunca nisu nove. U našim krajevima nije bilo takvih akcija sve do prošle godine kada smo po prvi put organizovali akciju na kojoj smo doživeli zalazak sunca na jezeru Majdan. Pozicija jezera mi se učinila jako zgodnom za posmatranje zalaska sunca. Narandžasta boja se preliva po vodenoj površini jezera što daje posebnu draž celom dešavanju.

Za početnu i krajnju tačku akcije odabrao sam autobusku okretnicu Srpski šor odakle do jezera ima manje od 4 km u jednom smeru. Poprilično veliki broj zainteresovanih već je bio na okretnici kada sam pristigao. U prvi mah sam pomislio šta ako u autobusu bude mnogo ljudi, nema šanse da nam 150 bedževa bude dovoljno. Srećom, u autobusu je bilo desetak učesnika pa smo odmah po njihovom pristizanju krenuli ka šumi. Kratka uvodna beseda samo je bila podsetnik na ono što nas čeka u naredna tri sata. Dežurni brojači su izbrojali da nas je nešto preko 120, dakle biće po bedž za svakoga.

Dugačka kolona zaprašila je stazama kroz Daščansku šumu, manje više sve su to dobro znane nemarkirane staze sa naših pešačenja. One markirane nismo doticali, neka njih tamo gde jesu, i bez njih znamo put do cilja i nazad. Sunce se poigravalo iznad naših glava, nagoveštavalo je da će uskoro na počinak, vremenska prognoza o oblačnom vremenu se pokazala i ovaj put samo kao prognoza a ne činjenično stanje na terenu. Uostalom, ja nisam imao ni najmanje sumnje da će sunce i ovaj put biti na našoj strani. Prašinarili smo tako 3 i po kilometra do izletišta Majdan. Svi su dobili po bedž za uspomenu i zauzeli poziciju odakle su ispratili spuštanje sunca iza horizonta. Šuma je bila sva u narandžastoj nijansi.

Polusatna pauza se bližila kraju, jedna zajednička fotografija pred polazak nazad ka okretnici je još jedan prilog za album uspomena na ovu akciju.

Za povratak sam odabrao široki progon koji od jezera vodi direktno na okretnicu, najmanje je šansi za neželjena dešavanja, nema gde da se zaluta i skrene sa staze. Pesak je i na ovom delu bio faktor koji je otežavao kretanje pa je većina nas imala utisak da je staza duža od 3 i po kilometra. Noć nas je sustigla na polovini puta ka okretnici. Baterijske lampe su kao svici svetlucali u toploj letnjoj noći dok smo sigurnim koriacima bili sve bliže cilju.

Statistički 125 učesnika pešačilo je u petak 26. jula od autobuske okretnice Srpski šor do jezera Majdan gde je sačekalo zalazak sunca i onda se vratilo drugom stazom do autobuske okretnice prešavši ukupno oko 7 km. Siguran sam da će nas i dogodine biti mnogo, još više nego ove i da ćemo i za narednu godinu osmisliti neku novu zanimljivu stazu a povod će ostati isti. Hvala veliko svima na dolasku i pomoći u realizaciji ove akcije.

Fotografije u ovom tekstu preuzete su od učesnika akcije sa njihovih FB profila.

Pera je kao i uvek kada je sa nama na akciji pripremio i video zapis sa ove akcije