Apatinski rit

      Komentari su isključeni na Apatinski rit

25.03.2018.
Akcija PD Celtis, Sombor
Vesnici proleća
SRP Gornje Podunavlje, Apatinski rit

Broj učesnika oko 90, iz udruženja Poželi želju 54

Na poziv planinara iz Celtisa učestvovali smo na akciji povodom dolaska proleća. Interesovanje za akciju je bilo veliko, popunili smo veliki bus, ukupno je nas 54 krenulo put Apatinskog rita udaljenog 15-ak km od Apatina.

Dan je bio sunčan, temepratura je konačno bila nekoliko stepeni u plusu, samo su vremenski uslovi prethodnih dana bili takvi da je staza koja je planirana za ovo pešačenje morala biti korigovana zbog poplavljenih područja na delovima planirane trase pešačenja. Zbog toga smo se autobusom vozili nešto duže od očekivanja i prvobitnog plana. Napustili smo bus kod početka edukativne staze Bestrement. Uz stručno vođenje od strane čuvara prirode iz Vojvodina šuma mogli smo čuti zanimljive priče o divljim svinjama, crnim rodama, orlovima belorepanima i jelenima. Edukativna staza je lepo uređena, sa nekoliko info punktova, mostića preko vodenih površina, samo je blato otežavalo kretanje.

Kada već pominjem blato moram reći da je staza delimično bila blatnjava, da se ne lažemo baš blatnjava, pa je i kretanje bilo otežano i usporeno. Nakon pešačenja po delu zaštićenog područja prešli smo u plavni deo rezervata u potrazi za najboljim putem koji će nas odvesti do mesta odakle se lepo vidi ušće reke Drave u Dunav. Na drugoj obali je i hrvatsko mesto Aljmaš. Tu smo upriličili i pauzu od 30 minuta te krenuli nazad ka nasipu i našem autobusu.

Pešačenje je bilo zanimljivo, pešačili smo predelima kojima do sada nismo prolazili, uslovi su bili takvi kakvi su i mada su uticali na dužinu staze kojom smo pešačili na sam kvalitet akcije svakako nisu imali uticaja.

Nakon pešačenja smo otišli do Sombora na zajednički ručak u restoranu Kasina (koji sada čini mi se ima drugačiji naziv, ali to je manje bitno). Domaćini su pripemili gulaš od jelena. Za učešće na akciji dobili smo zahvalnicu a ja kao vođa grupe i majicu sa logom akcije Četiri godišnja doba u SRP Gornje Podunavlje na čemu se zahvaljujem domaćinima.