Blatnjava avantura

Nekako na mišiće sakupila se grupica zainteresovanih za odlazak u Bátaszek u Mađarskoj na akciju „Magyarországi Forrástúrák a Mórágyi-röghegységben“ akciju na kojoj se obilaze izvori u brdima iznad sela Morágy.

Kiša nas je pratila usput, nije prestajala ni kada smo već bili spremni da krenemo na stazu. Delovalo je da će to biti jedan ne baš mnogo lep dan za nas. Srećom kao i mnogo puta do sada situacija se preokrenula u našu korist. Nismo prešli ni prvi kilometar staze i već smo mogli da skinemo kabanice sa sebe. Oblaci su se razilazili i odjednom je sve bilo mnogo vedrije.

Približavamo se KT 1

Približavamo se KT 1

Nakon 40-ak minuta pešačenja po putu napuštamo dosadni asfalt i prepuštamo se čarima blata. Tada još nismo bili svesni da će gotovo cela staza biti u takvom a i u još lošijem izdanju što se tiče podloge. Blato za nas nije nepoznanica, ne jednom smo gazili po fruškogorskim stazama sa kojih se blato lepi za cipele i otežava kretanje.

Na startu smo dobili samo pisani opis staze, onako dosta škrto napisano, staza je delom markirana delom nije, deonice koje nisu markirane su bile označene crveno-belim trakama tako da je snalaženje trebalo biti relativno dobro. Srećna okolnost je da sam pojedine izvore ucrtao u svoj GPS uređaj, kao i moguću stazu koju sam po opisu iz najave akcije predvideo. Do prve kontrolne tačke, jedine „žive“ kontrole staza se delom razlikovala od one koju sam predvideo ali se zaista mora priznati da su trake bile dobro postavljene i da nije problema sa snalaženjem. Veći problem je bilo blato, naročito na uzbrdicama. Tako su i te relativno kratke uzbrdice delovale mnogo teže sa savlađivanje.

Blata je bilo u izobilju

Blata je bilo u izobilju

Nakon prve kontrolne tačke u selu Morágy nastavili smo dalje u potragu za pet izvora. Do svih pet vode dobro markirane staze. Ponegde se na stazi može naći oboreno stablo pa je neophodno malo veštine da se ono preskoči ili zaobiđe. Blata je svugde bilo, lepilo se za cipele pa smo imali peh da jedan par cipela nije izdržao tu borbu sa blatom. Pokušaj da se situacija reši vezivanjem najpre pertlama, pa zavojem, pa kombinacijom pertle i zavoja nije uspeo. Đonovi su završili u kesi, kesa je na cilju završila u kanti za smeće gd esu joj se pridružile i cipele nakon što je Dijana u njima bez đonova savladala poslednjih 8,9 km staze. Da li smo mogli te cipele bolje iskoristiti?

https://www.youtube.com/watch?v=gY0DOnNK3Wg

Na cilju smo preuzeli priznanja u vidu diplome, značke ili bedža i čokolade. Izostala je uobičajena ponuda kao na većini mađarskih akcija, hleb namazan mašću, no u kafani gde je bio cilj taj sada već omiljeni „desert“ smo mogli kupiti po simboličnoj ceni tako da smo brzo nadoknadili izgubljene kalorije.

IMG_2012

Povratak u Bataszek nakon 25,6 km

Fotografije

Trasa 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *