Početak nove sezone

Nova sezona Vojvođanske treking lige započela je u utorak 14. januara, prvog dana Nove godine po Julijanskom kalendaru. Iako je bilo najava i očekivanja da će ovaj dan biti neradni to se nije desilo. Nije se imalo kud, ko je mogao da dobije slobodan dan taj je krenuo ka Šidu.

Prijave (foto Ivan Sokolović)

Prijave (foto Ivan Sokolović)

 

Grupa od 18 planinara je krenula iz Subotice u ranim jutarnjim satima, više od 3 sata vožnje do Sportskog centra u Šidu, gde su se već okupili desetine zainteresovanih za učešće u 1. kolu. Mala zbrka oko prijava, dobro, sve to možemo pripisati tremi i manjku iskustva u organizaciji ovakvih manifestacija. Ubrzo sve dolazi na svoje, učesnici se brzo prijavljuju i čekamo svi zajedno start u 9 časova. Iz tehničkiuh razloga start je bio malo pomeren no, ni to nije poremetilo dobro raspoloženje učesnika. Nakon podele startnih brojeva i pozdravnog govora organizatora i predsednika PSV, dat je znak za polazak na staze.

KT 1 Lipovača

KT 1 Lipovača (foto Ivan Sokolović)

Kao i velika većina prisutnih i ja sam se odlučio za najdužu stazu, onu od 32 km. Po ovako lepom vremenu bila bi šteta krenuti na kraću. Sa jednim povećim društvom držimo dobar tempo, oni brži su već odmakli. Staza je dobro obeležena, tek nailaskom na KT1 nailazimo na manje poteškoće oko pronalaženja iste. Zaključujemo da se kontrolori verovatno nisu postavili na pravo mesto nego su se pomerili koju desetinu metara bliže asfaltnom putu. Kroz šumu nastavljamo dalje, izlazimo kod nekadašnjeg fudbalskog igrališta i već se vidi toranj manastira Privina Glava. Konttrolna tačka je pored smaog manastira, na raskrsnici puteva. Nastavljamo blago uzbrdo, ponovo izlazimo na čistinu, manastir ostaje za nama, ponovo smo u šumi, lepa staza nas blago nizbrdo dovodi do izvora Josina voda.

Umesto zimskog ambijenta pravo proleće (foto Ivan Sokolović)

Umesto zimskog ambijenta pravo proleće (foto Ivan Sokolović)

Od izvora najpre nastavljamo stazom udesno, no pošto ne nalazimo markacije brzo se vraćamo unazad. Markacije su desno u šumi, ali do njih nema jasno uošljivog puta pa se probijamo između nakoliko stabala. Blaga uzbrdica nas uskoro dovodi na jasno markiranu stazu kojom nastavljamo ka selu Sot. Izgleda da smo se malko zapričali pa smo prevideli skretanje ka kontrolnoj tački, do nje smo stigli malo obilaznim putem. Overavamo prolazak i nešto blatnjavijom stazom idemo do brane na Sotskom jezeru. Kontrolna tačka je na drugoj strani brane, ne zadržavamo se ni ovde dugo.

Na putu za Molovin (foto Ivan Sokolović)

Na putu za Molovin (foto Ivan Sokolović)

Sledi malo penjanja do najviše tačke na stazi, ponovo smo prevideli skretanje udesno, slabije je bilo obeleženo, srećom brzo smo uvideli grešku pa se vraćamo na pravi put. Stazom pored vinograda izbijamo na asfaltni put za Molovin. Kontrolna tačka je pri kraju sela ispred Doma kulture. Ovde napuštamo asfaltni put i lepom stazom, kroz šumu hitamo ka manastiru Sveta Petka. Pre manastira sledi deonica sa blagim spuštanjem, pa zatim uspon do samog manastira gde je bila kontrolna tačka i dalji uspon do asfaltnog puta kojim smo nastavili ka Šidu.

Lepa staza kroz šumu (foto Ivan Sokolović)

Lepa staza kroz šumu (foto Ivan Sokolović)

Tih poslednjih 7 km po asfaltnom putu su i najnezanimljiviji deo maratona, tabananje po asfaltu baš ne prija tabanima. U cilju smo bili nakon 6 sati provedenih na stazi, pomalo umorni ali pre svega jako zadovoljni što je 1. kolo uspešno okončano.

Odziv učesnika je bio sasvim zadovoljavajući s obzirom da je ipak bio radni dan. Organizacija vrlo dobra, uz manje propuste koji će se verujem već naredne godine otkloniti.

Staza Novogodišnjeg maratona je ovde

Fotografije sa akcije su u fotogaleriji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *