Téli Körös 30

Nakon uzbudljive noćne avanture prošlog vikenda za ovaj vikend je plan bio mnogo mirniji. Dok je većina planinarske Srbije penjala Rtanj sa južne, severne ili super severne strane ja sam se pripremao za 1. kolo Vojvođanske treking lige. Pripreme su se ogledale u tome da gazim po terenu koji će po svemu sudeći biti vrlo sličan onome što naš čeka u utorak u Šidu. Blato, blato i samo blato. Tako je to kada je zima i ovaj put zakazala.

Picture 002

Akcija Téli Körös 30 u mestu Mezőberény, nekih 150 km od Subotice, staza je trasirana kroz plodnu Panonsku niziju, većim delom poljima i njivama i nasipom uz reku Körös. Dužina staze od 30 km je taman to što mi treba, otprilike toliko me čeka i u utorak na Novogodišnjem maratonu Šid.

IMG_0653

Krenuli smo u pola 9, staza je markirana, tu  je i trek u GPS-u, nećemo se izgubiti. U ravnici je nekada teško postaviti markacije, nema ni drveta ni ograde, ni bandere, samo pusto polje ili nepregledne njive. Tako je i ovde bilo, na pojedinim skretanjima bi bilo nedoumice kuda dalje da nije GPS-a. Duž staze je bilo 4 kontrole tačke, uobičajena zakuska kakva se praktikuje na ovakvim akcijama u Mađarskoj je bila na poslednjoj KT na 5,5 km pre cilja a ne na samom cilju. Uobičajeni meni, hleb sa mašću ili raznim džemovima, kuvano vino, čaj.

IMG_0667

Sama staza vodi uz nekoliko kanala i reku Körös, ima asfaltiranih  deonica, srećom ne previše, ima i nešto šume ali najviše se pešačilo kroz njive i uz nasipe. Definitivno je da bi bilo veće uživanje ovu stazu preći po snegu ali ova zima je definitivno izneverila pa je ambijent više ličio nekom jesenjem ili rano prolećnom. Blato se lepilo za cipele, nama dobro poznati osećaj. Staza se može organizovano preći i u letnjem terminu, početkom juna.

IMG_0672

30 km dugu stazu smo prešli za 5 h i 32 minuta, na cilju smo dobili diplomu i bedž akcije kako to već nalažu pravila i običaji na ovakvim akcijama.

Picture

Prikaz staze je na : Téli Körös 30

Fotografije su u fotoalbumu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *