Do KT 5 i nazad (još jedan Bukovački maraton)

Subota 10. septembar. Jutro ispred klupskih prostorija. Parkiran bus našeg prevoznika čeka da se sakupe svi prijavljeni za učešće na Bukovačkom maratonu koji na obroncima Fruške gore organizuju devetu godinu zaredom planinari iz PD Vilina vodica Bukovac. Bez problema posle skoro dvočasovne vožnje stižemo na odredište. Do starta imamo dovoljno vremena da obnovimo zalihe hrane i pića, da se ispozdravljamo sa planinarima prijateljima iz drugih planinarskih društava. U 09.30 časova je označen start maratona koji je po rečima domaćina okupio ove godine oko 1200 učesnika.

Za one najspremnije u ponudi je bila staza dužine 48 km. oni malo manje ambiciozniji su se zaputili  na stazu dužine 35 km dok su preostali laganim koracima krenui da ispešače 16 km. Za  njih je u ponudi posle maratona bila u programu i poseta Sremskim Karlovcima. Moj prvobitan plan da krenem na stazu od 35 km se izjalovio promenom plana ukućana, naime ipak su i Dijana i Strahinja i Tadija pošli sa mnom na maraton tako da sam proveru svojih fizičkih sposobnosti posle avustovskog odmora ostavio za neku drugu priliku. Kako sam dan pre maratona obećao Sonji iz Bukovca da ću proći pored kontrolne tačke 5 na kojoj ona dežura, a kako mi je tempo pešačenja sa Tadijom ipak bio prespor, posle Debelog hrasta a pre Stolova sam sa Strahinjom ubrzao korak i otišao do Tv tornja kako bi napunili flaše vodom. Pozdravljam se sa Mišom na KT 5a i Sonjom na KT 5 dok je Strahinja napunio flaše i vraćamo se na stazu osnovnog maratona. Pauzu pravimo na Brankovom grobu, odakle nam do Bukovca ne preostaje više od dva sata laganog hoda. Tadija inspirisan samo njemu znanim motivima ubrzava svoj tempo hodanja pa smo u Bukovac stigli i pre planiranog vremena.

U pola pet se okupljamo i odlazimo autobusom do Sremskih Karlovaca gde se zadržavamo do 19 časova, vraćamo se po ostatak naše ekipe koji su do tada završili učešće na srednjem i velikom maratomu i vraćamo se za Suboticu.

Trek sa maratona nemam, GPS je pokazivao znake neposlušnosti pa je na početku odbio saradnju. Staza je manje više poznata i nije se razlikovala od staze prethodnih godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *