Čortanovačka transverzala

Posle letnjeg odsustvovanja sa Fruške gore, prva akcija je pobudila veće interesovanje od očekivanog. Skoro pun autobus planinara se u nedelju zaputio put Čortanovaca kako bi u okviru akcije „Dunavske čarolije“ koju organizuje društvo „Železničar“ iz Indjije učestvovalo u obilasku staze „Čortanovačka transverzala“. Iako je polazak bio već u 6 sati atmosfera je kao i uvek bila vedra i pozitivna. Do Čortanovaca smo stigli za nešto više od dva sata vožnje. Autobus smo parkirali kod fudblaskog igrališta i peške za dvadesetak minuta stigli do planinarskog doma „Kozarica“. Tamo su se već odvijale aktivnosti koje su bile u programu ovogodišnje akcije.

Na stazu smo pošli u 09.30 časova. Predvodjeni Gocom i Zoranom planinari su pešačeći stazom mogli da se upoznaju sa znamenitostima ovog kraja. Staza najvećim delom vodi kroz šumu, lepo je uredjena i markirana pa je obilazak moguć u svakoj prilica kada se nadjete na obali Dunava u delu Čortanovačke šume. Na žalost neki objekti su u polusrušenom stanju, šteta jer bi mogli da privuku pažnju kako ljubitelja prirode tako i turista željnih odmora u prelepoj prirodi. Staza se posle 5 km vraća skoro na polazno mesto, potrebno je samo proći kroz tunel ispod pruge i već ste kod planinarskog doma, Nekolicina učesnika je iskoristila tu mogućnost pa je preostalo vreme provela na obali Dunava. Veći deo je pak nastavio stazom kroz vikend naselje, pored njiva do ponovnog ulaska u šumu kod Hajdučkog izvora i stazom se pored spomenika poginulim mornarima ponovo našla pred planinarskim domom.

Domaćini su podelili priznanja za pobednike u takmičarskim disciplinama, dodeljene su zahvalnice za učešće planinarskim društvima a svima koji su prešli transverzalu su dodeljenje diplome. Kao najmasovnije društvo koje je uzelo učešća na „Dunavskim čarolijama“ naš klub je dobio posebno priznanje. Posle odmora na obali Dunava, na čuvenoj plaži poznatoj po scenama iz filma „Varljivo leto 68“ valjalo je krenuti dalje.

U 15 časova smo se našli sa vodičem na Petrovaradinskoj tvrdjavi koji nas je poveo u obilazak katakombi na tvrdjavi. Ovaj dogadjaj sam propustio, bio sam tamo pre par godina, ove godine sam tih 90-ak minuta proveo u laganoj šetnji po bedemima tvrdjave sa Tadijom u potrazi za sladoledom. Kada je obilazak katakombi završen, usledilo je kraće razgledanje tvrdjave i povratak za Suboticu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *