Vesnici proleća

Akcija u organizaciji PAK Celtisa iz Sombora ove godine je za drugi dan imala u ponudi kratku pešačku turu do spomenika na Batini u R.Hrvatskoj. S obzirom da se termin poklapao sa terminom naše akcije Šetajmo u prirodi odlučili smo da se priključimo i ove godine i tako koraknemo u proleće. Naravno imamo mi još razloga, neko slavi i rođendan tih dana (Siniša ili poznatiji kao Ćufta) pa je to već postala tradicija da se njegov rođendan proslavi na ovoj akciji.

Pripreme za ovu akciju su protekle na uobičajeni način, najpre se prijave oni koji odmah znaju da će na akciju ići, zatim i oni koji se najpre premišljaju. Sve u svemu od početnih 20 došli smo do cifre od 50-ak prijavljenih. Loše vreme praćeno upornom kišom (da ne kažemo dosadnom) je ipak poremetila planove onima koji nemaju adekvatnu opremu ili u prevodu volju. Par otkazivanja pred polazak ipak nije poremetilo mnogo naš plan. Skoro pun autobus je u nedelju u predviđeno vreme krenuo ka vikend naselju Baračka u blizini Bezdana. Kiša rominja, sve se nadamo prestaće. Stižemo nešto ranije, čekamo da nam se pridruže i Bečejci pa da pođemo. Kolona od oko 70 učesnika prelazi most 51. divizije.

Državna granica iznmeđu Srbije i Hrvatske. Bez zadrzavanja prelazimo na drugu obalu. Sacekujemo se i krecemo usponom, asfaltnim putem ka spomeniku. Kiša nešto pojačava baš kada smo na samom platou kod spomenika te se ne zadržavamo predugo, tek da načinimo par snimaka za uspomenu.

Silazak stazom, dosta strmo, nema obećanog blata, nama na sreću. Malo pešačenja nasipom uz Dunav i ulicama Batine. Ponovo smo na mostu. Pasoše nam sada i ne gledaju sa hrvatske strane. Kiša prestaje da pada, jak vetar na mostu nas produvava i prosušuje mi mokru jaknu. Pre povratka obilazimo i nekadašnji muzej Batinske bitke koji je sada u prilično zapuštenom stanju kao i prevodnicu na Velikom bačkom kanalu. završavamo pešačenje tamo gde smo i počeli posle 13.5 km.

Preostaje nam da sačekamo pileći paprikaš. Kuvari su malko zakazali, očigledno da su loše tempirali vreme. No, ne zameramo mnogo. Strpljivi smo i čekamo. Vredelo je i čekati jer je paprikaš zaista bio ukusan i obilan. Organizator zatvara akciju dodelom zahvalnica i ispraćajem gostiju.

Mapa pređenog puta i tracklog za GPS

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *