Leto u peščari

U cilju promocije pešačke staze kroz Subotičku peščaru koju neki htedoše nazvati Zoranova staza pokrenuta je akcija 4 godišnja doba u Subotičkoj peščari. Ideja nije nova, nedaleko od nas, u Somboru tamošnji planinari pešače Gornjim Podunavljem takođe u sva četiri godišnja doba po jednom.

Nakon zimske i prolećne akcije došla je na red letnja. Pešačiti leti na visokim temperaturama preko 30 km nije ni malo lako. Znajući kakav karakter imaju suplaninati nisam sumnjao u dobar odziv u nedelju. PR Vitomir je izlepio grad plakatima, portal Subotica.com je i ovaj put najavio našu akciju, TV K23 me je pozvao u goste da i na taj način animiram građane Subotice da nam se pridruže.

8797560

Prigradskim busom, linija broj 22 smo stigli pre 8 sati na okretnicu Kelebija državna granica. Bilo je onih koji su omašilli mesto okupljanja ali su se brže bolje snašli i stigli. Bilo je i onih koji su omašili bus i nisu stigli na polaznu tačku današnje akcije.  Ovi drugi se baš nisu snašli te su izostavili jednu lepu akciju.

Bilo nas je dosta, u dva nezavisna brojanja izbrojano je 47 učesnika, bilo je tu i novih lica mada su većinu činili već dokazani „gutači kilometara“ iz kluba. Kratak pozdravni govor, podsećanje gde to idemo, kada se možemo odvojiti i isključiti sa staze. Tačno u osam sati smo krenuli, pred nama je 34 km staze kroz peščaru u letnjim uslovima.

Za mene jedini problem je bio sa GPS uređajem. Poslednji put sam ga koristio na trekingu u Sokobanji  i sada nikako nije uspevao da nađe dovoljan broj satelita. Tek na prvoj pauzi nakon 5 km sam mogao da ga uključim i krenem sa snimanjem treka sa staze.  Prva pauza je bila kod jezera Majdan do koga smo pešačili lepom stazom u debeloj hladovini kroz Krivoblatsku šumu gde smo dan pre vršili krčenje zaraslih delova staze.

8797590

Zajednički snimak kraj jezera uz desetak minuta predaha i krećemo dalje kroz Daščansku šumu ka okretnici na Srpskom šoru gde nas napuštaju prvi učesnici. Sledeću pauzu zakazujemo u podnožju Šištaka, subotičkog Materhorna koji sa svojih 134 metara štrči celih osam metara iznad okolnih šuma na putu ka Makovoj sedmici. Na okretnici nas dočekuje i ekipa Pannon televizije koja snima prilog o našoj akciji.

Mi idemo ka centru Makove sedmice gde pravimo dužu pauzu na igralištu ispred prodavnice uz hladno piće iz prodavnice ili hladnu vodu sa bunara. I ovde nas napušta nekolicina učesnika ali smo i dalje brojni i orni za nastavak pešačenja i prelazak cele deonice do Palića. Staza od nekadašnjeg strelišta ka Radanovcu je jedna od lepših deonica na našoj stazi, debela hladovina svima prija. Kako se nižu kilometri tako je sve više umornih. Neplanska pauza pred Radanovcem, Vitomir intervjuiše učesnike, nekima je moj korak dug, nekima baš i nije. Nastavljamo kroz nekadašnji majdan peska i stižemo do okretnice. Poslednji filter za odustajanje je tu i sada. Ko nastavi dalje nema mu druge nego da dođe do samog kraja. Nakon odlaska autobusa ostaje nas 28 odvažnih i spremnih da se nakon pređena 22 km upusti u borbu sa preostalih 11 km do Palića.

8797602

Iako su poneki iimali poteškoća, iako se kolona pomalo rastegla odustajanja nije bilo sve do Palića uz pauzu na jezeru Tresetište. Svi pomalo umorni ali zadovoljni nakon nepunih 34 km nešto posle 16 časova stižemo u centar Palića. Čestitke za pređenu stazu slede svima, nagradu će dobiti samo oni koji su bili na sve četiri akcije iz serijala 4 godišnja doba u Subotičkoj peščari a konačan spisak će se znati negde u oktobru kada se planira poslednja, jesenja akcija. Za sada je deset kandidata u igri.

8797609

Video zapis Vitomira Markovića je ovde

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *