Bartina, po četvrti put

Na mađarske akcije krenuo sam 2010. godine. Planina Meček je bila prva po kojoj sam planinario sa ciljem da ostvarim ono što su organizatori zacrtali, da pređem unapred zadatu stazu u zadatom vremenskom limitu. Svidelo mi se to, priznajem, pa ja sam u planinarstvo upao slučajno, nakon desetak pređenih Fruškogorskih planinarskih maratona. Ovo na Mečeku je nekako najviše ličilo na to.

Dve godine kasnije po prvi put sam bio u Seksardu na akciji Bartina. Seksard je grad udaljen 110 km od Subotice, Seksardska brda možda nisu atraktivna kao neke više, ozbiljnije planine ali sreća je u malim stvarima. Pokazalo se da je izbor bio odličan, akcija je oduševila sve one koji su sa mnom krenuli. Istu akciju uvrstili smo i naredne godine u naš plan aktivnosti, 2014-te smo preskočili učešće, ali već prošle smo se ponovo našli na istom mestu.

Ove godine sam ispipavajući puls u klubu shvatio da ćemo ponovo putovati za Seksard. Za akciju je pomalo neočekivano vladalo ogromno interesovanje. Zaista ne pamtim da je čak 59 prijava bilo za neko akciju. Gotovo za nepoverovati. Uz neke trange frange komplikacije oko autobusa na kraju se sve završava kako treba, rezervisao sam autobus sa 59 sedišta, poslao prijave putem mejla i zahvaljujući dobrim ljudima u Seksardu dobio malu privilegiju da na startu samo treba da preuzmem već popunjene i sortirane učesničke listiće i uplatim kotizaciju. Sve se obavilo za minut i po.

Susret sa poznanicima, učesnicima naše treking lige

Susret sa poznanicima, učesnicima naše treking lige (foto Ivan Manić)

U holu škole gde je bio prijavni centar je bilo mnogo učesnika, akcija svake godine okuplja sve više i više onih koji kreću na jednu od tri staze koje organizator pripremi. Po podacima do kojih sam došao ovogodišnja akcija nadmašila je sve prethodne, 1297 učesnika je novi rekord po masovnosti.

Nakon što smo obavili formalnosti oko prijava i pripremili se za polazak krenuli smo na stazu, svako na onu koju je odabrao, svako tempom koji mu odgovara. Bez nekih ambicija da žurim ja sam po običaju ostao među poslednjima koji je krenuo. Blaga uzbrdica na samom početku, brzo se zagrevam, ovaj put nisam zaboravio da ponesem štapove, sa njima je ipak mnogo lakše. Nakon par stotina metara razdvajaju se staze, kraća nastavlja pravo a naša skreće ulevo, napuštamo asfalt. Zabrinutost zbog blata ubrzo nestaje, blata gotovo da i nema, zemlja je još tvrda i zaleđena a vidi se da je i staza uređivana i poravnata grederom. Trasa je manje više poznata, išli smo njom 2012. godine kada smo po prvi put bili na ovoj akciji samo što je ovaj put uz neke korekcije na trasi i smer kretanja obrnut.

Silazak ka KT 3 Kakasd (foto Ivan Manić)

Silazak ka KT 3 Kakasd (foto Ivan Manić)

Bez većih poteškoća prelazimo deonicu do prve kontrolne tačke. U susret nam već stižu oni najbrži sa kratke staze. Sa uživanjem nastavljamo ka sledećoj kontrolnoj tački. Tek na sledećoj u selu Kakasd pravimo kraću pauzu. Imamo i jak razlog za to: tu je kazan sa čajem i kuvanim vinom. Za čaj smem da tvrdim da je bio odličan, za kuvano vino to isto tvrde oni koji su ga konzumirali.

Od Kakasda staza je po prvi put vodila preko uzvišenja i vidikovca koji smo do sada videli samo sa asfaltnog puta kuda je do ove godine vodila trasa akcije. Sada trasa vodi nemarkiranom stazom ka još jednom vidikovcu na „plavoj“ stazi koja je tokom prošle, 2015. godine kompletno obnovljena i remarkirana i kada je i ovaj vidikovac izgrađen. Ovde je ponovo kazan samo ovaj put čaja više nema tako da sam „morao“ probati kuvano vino.

Pogled sa vidikovca (foto Ivan Manić)

Pogled sa vidikovca (foto Ivan Manić)

Preostalih 7 km do cilja preteklo je bez većih uzbuđenja. Još jedna kontrolna tačka, još jedan malo duži uspon tek toliko da se ponovo dobro ugrejemo i već smo kod prvih kuća Seksarda a ubrzo i kod škole gde se akcija završava.

Akcija je i ove godine opravdala očekivanja, sve je bilo lepo i dobro organizovano. Odziv je bio odličan ne samo kod nas subotičkih planinara nego i ostalih, skoro 1300 učesnika što samo potvrđuje visok kvalitet akcije
Fotografije Bartina 2016

GPS trek 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *