Pešačenje oko jezera ali ne Palićkog

Varljivo leto 2014-te, kiša pada češće nego što bi trebala, teško je bilo šta isplanirati a da se pri tome ne pokisne. Kada naiđe dva-tri suva i topla dana onda iskrsnu neke obaveze pa se ni tada ne može krenuti putem neke željene destinacije. Tako nekako prođe i prvih nedelju dana mog godišnjeg odmora. Gde sam bio, nigde, šta sam radio ništa.

Putujemo praćeni kišom

Putujemo praćeni kišom

Plan za nedelju je bio da se ode do jednog jezera udaljenog stotinjak kilometara od kuće. Subota topla, bez kiše, za nedelju već najavljuju padavine. Idemo pa kako bude. Tako je i bilo, oblačno jutro, kiša samo što nije počela da pada. Već na izlasku iz Subotice prve kišne kapi. Ja sam optimista i dalje. Na jednom delu puta pravi pljusak, voda stoji na putu.

Stižemo u vikend naselje na obali jezera, Szelidi to, peto po veličini jezero u Mađarskoj. Ove godine se po prvi put organizuje zvanična akcija ovde, pešačenje obalom jezera u dužini od 11 km ili za one koji će duplirati krug 22 km. Lako smo pronašli startno mesto, izvršili prijave i odmah krenuli. Tadija, Strahinja i Dijana će jedan krug pa posle na plažu ako vremenske prilike dozvole a ja ću svakako dva kruga. Tek da kako tako održim formu.

Jezero Szelidi to

Jezero Szelidi to

Staza oko jezera ima oko 11 km, od mesta gde smo krenuli najpre se ide edukativnom stazom sa nekoliko postavljenih info tabli. Ovde je najviše viđaju ribolovci, rekao bih da je ovo njihova oaza. Uz obalu je uzan šumski pojas, prijatno je za hodanje kao i za boravak na obali uz štapove za pecanje.

Jezero je duguljastog oblika, više podseća na neku reku, oko 5 km dužine i oko 300 m širine. Deo gde je povezano sa nekim kanalom je poprilično zarastao u trsku, na tom delu je i staza onako divlja, prolazi se između trske, visoke trave i ponekog zakržljalog žbunja. Ubrzo staza postaje šira, mnogo uređenija, lakše se može proći. Nailazimo na vikendice, ima ih dosta, sve su lepo uređene, ispred dvorišta je molo koji stanivnici koriste za kupanje i sunčanje. Nije kao na Paliću da se ne može proći. Koliko sam primetio to ovde nikom ni ne pada na pamet.

Pogled na plažu sa druge strane jezera

Pogled na plažu sa druge strane jezera

Prošavši ovaj deo na kratko izbijamo na asfaltni put, prelazimo preko kanala, ovaj je nešto uočljiviji, postoji i neka mala prevodnica, više kao spomenik koji podseća verovatno na neke davne dane. Uključujemo se u biciklističku stazu koja nas uvodi u turistički deo naselja, odvajamo se na stazu kojom stižemo do prve plaže. Nešto skromnije uređena ipak zadovoljava sve potrebe kupača, uostalom za ulazak na nju se ne plaća ulaz. Nekih kilometar i po od nje je druga, komercijalna plaža. Mnogo lepše uređena, sa više sadržaja, veća, plaća se ulaz oko 2 e. Pre nego dođemo na plažu valja stići do cilja. Usput svraćamo do poslastičarnice na besplatan sladoled, organizator časti. Tako osveženi lako stižemo do cilja bar oni koji su planirali da pešače samo jedan krug.

Ja sam drugi krug prošao sam, do prve kontrolne tačke (oko 4 km) sam trčao. Onda sam shvatio da mi to baš i ne ide pa sam nastavio hodajući. Uostalom najmanje mi je bilo važno vreme za koje ću preći stazu. Bitnije od svega je bilo da su se vremenske prilike znatno popravile, popodne je već bilo sunčano tako da smo dobar deo popodneva proveli na plaži.

Uživancija

Uživancija

Lepa, lagana, opušptena akcija, mogli smo videti i ovde kako se od jednog malog jezera može napraviti sasvim lep i sadržajan turistički centar. Siguran sam da dok sam ja živ, na žalsot, to kod nas na Paliću neću doživeti.

Diploma za uspešno savladanu stazu

Diploma za uspešno savladanu stazu

Staza Szelidi to 22

Fotografije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *