Carska bara, kraj prvog poluvremena

U subotu 21. juna 2014. godine na Carskoj bari održano je 4. kolo Vojvođanske treking lige u organizaciji „Kluba planinara Zrenjanin“ iz Zrenjanina. Jednu od tri staze uspešno je savladalo 72 učesnika koji su se prijavili za učešće u ovom kolu. Moram da primetim da je bar još 15-ak učesnika Tradicionalne akcije „Susret planinara na Carskoj bari“ samostalno pešačilo na jednoj od tri ponuđene staze ali se nije evidentiralo na startu što je po meni šteta jer bi broj učesnika sigurno bio veći. Nadam se da će u budućim kolima i oni postati zvanični učesnici Vojvođanske treking lige.

SRP Carska bara (foto Miki Lalić)

SRP Carska bara (foto Miki Lalić)

Na Carskoj bari sam bio po peti put, kad god sam do sada bio uvek je toga dana bilo pretoplo i samim tim vrlo teško za pešačenje. Ovaj put Carska bara nas je u dočekala sa nešto nižom temperaturom nego ranijih godina tako da su učesnici mogli lakše savladati predviđenu stazu. Što se mene tiče moj izbor je bila srednja staza, 23 km sam planirao preći za manje od 3 i po sata „malajskim hodom“ kako to Steva zove. No, često se desi da želje i mogućnosti ne idu jedno sa drugim. Na KT 3 sam odlučio da skratim stazu i idem samo na onu kratku od 15 km.

Organizator se pobrinuo da na staze budu dobro obeležene, bar toliko dobro da se na svakoj raskrsnici postave putokazne table koje su usmeravale učesnike u daljem kretanju. Osim toga uz mapu staze bilo je i pisano uputstvo koje je eventualne nejasnoće otklonilo. Iako retke ali uvek onda kada treba da ih bude oznake su doprinele da se niko ne izgubi. Nemam zamerki.

Detalji sa staze, vesela ekipa iz Beograda (foto Marina Nikolić)

Detalji sa staze, vesela ekipa iz Beograda (foto Marina Nikolić)

Učesnici su dobili flaširanu vodu na startu prilikom polaska na stazu kao i na KT 1 i KT 4 dok je na svim kontrolnim tačkama bio vode sa česme. Lično smatram da je to sasvim dovoljno (ponovljam da je Vojvođanska treking liga planinarska manifestacija i da učesnici moraju stazu savladati ne oslanjajući se previše na pomoć duž staze). Ja sam krenuo samo sa tom dobijenom flašicom vode i sa 200 dinara (famoznih 200 dinara od kotizacije koje ne idu meni u džep kako neki misle, nego od tih para organizator pokriva troškove organizacije kola) koje sam nameravao potrošiti u etno salašu „Mala Lujza“ na osvežavajujće piće. Tako sam i uradio. Vode je bilo inače na svakoj kontrolnoj tački, one sa česme, nekima ona ima čudan ukus i boju ali voda je voda, mokra i hladna, može da posluži ako je frka.

Probleme koje imam u poslednje vreme vezani su za tehničke probleme sa komjuterom, štampačem (očiigledno da kompjuter ne zadovoljava potrebe ali dok se ne nađe drugo rešenje moram da radimo ovako) no mislim da i pored toga niko nije bio oštećen, prigovore na pogrešno unete podatke smo prihvatili i korigovali u tabeli konačnih rezultata.

Predstavnik organizatora (ovaj put u ulozi čistača na stazi) i ja (foto Dragoljub Racić)

Predstavnik organizatora (ovaj put u ulozi čistača na stazi) i ja (foto Dragoljub Racić)

Domaćini, planinari iz KP Zrenjanin su uradili sve što su mogli kako bi kolo proteklo u najboljem redu i ja im se zahvlajujem na tome. Učessnicima je dodeljena diploma i bedž za prelazak staze a pobednicima u muškoj i ženskoj konkurenciji na sve tri staze i medalje. Jedna od tih medalja je završila kod mene, naime na pomenutoj kratkoj stazi od 15 km sam na cilj stigao treći u generalnom plasmanu tj. drugi u kategoriji muških učesnika. Uz flaširanu vodu i čokoladice na stazi više se za tih 200 dinara kotizacije ne može ni očekivati.

Pobednici na sve tri staze(foto Olgica Nikolin)

Pobednici na sve tri staze(foto Olgica Nikolin)

Sledi letnja pauza, posle 4 kola može se reći da je ovo kraj prvog poluvremena. Drugo poluvremen počinje u Čortanovcima 30.avgusta. Zatim sledi raspisivanje konkursa za organizaciju kola u 2015. godini a možda i za novog direktora lige jer nemam nameru da se borim protiv vetrenjača. Letnju pauzu ću iskoristiti da se odmorim od lige, da se više posvetim nekim drugim stvarima i ličnim zadovoljstvima.

U Carsku baru sam krenuo bez GPS-a, bez fotoaparata, čak sam i telefon negde zaturio pre polaska ali sam ga srećom pronašao pa sam njime napravio par fotografija koje su kao i uvek u fotogaleriji.

Prikaz staze (autor Dragan Popov, jedan od učesnika na stazi od 15 km)

0 thoughts on “Carska bara, kraj prvog poluvremena

  1. zooxy1

    Hvala Milane, trudimo se zaista mnogo ali zaista jako nedostaje ta materijalno-tehnička podrška. Ali ajde, odmaram u julu, ne razmišljam o treking ligi (bar ne svakodnevno) pa se vidimo naravno u Čortoanovcima

    Reply
  2. Milan Mirković

    Možda nemam naročito velik ligaški „staž“, ali ipak mogu da primetim da ozbiljnost i profesionalnost organizacije konstantno idu uzlaznom putanjom. Međutim, jako dobro znam koliko energije i truda leži iza organizacije ovakvih manifestacija (budući da sam se jedno vreme bavio organizacijom seminara), što učesnici obično ni ne mogu da primete. I mada mislim da se i vetrenjače mogu pobediti uz dobre saveznike, uvek je pametnije sačuvati živce i zdravlje dok ne bude kasno. Vidimo se u Čortanovcima u avgustu, a do tada – punjenje baterija. Pozdrav!

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *