Segedin, malo drugačije

U organizaciji saveza ljubitelja prirode županije Čongrad u nedelju je organizovana akcija obilaska Segedina pešačkim stazama po zelenoj markaciji.
Pridružili smo se domaćinima,  doputovali smo u dva kombija nas 16.

Mesto susreta je bio Eržebet liget park u Segedinu, u novom delu grada na drugoj obali Tise. Pešačili smo najpre ulicama grada do nasipa. Deo uz nasip mi je bio poznat sa januarske akcije kada sam pešačio od Makoa do Segedina. Domaćini su se baš potrudili da nam ispričaju sve što znaju o istoriji Segedina, na žalost većina učesnika nije uspela da razume mnogo od te priče ali dobro.

Jedna od čuvarnica na nasipu je pretvorena u muzej, na žalost nedeljom nije otvoren za posetioce. Videli smo samo onoliko koliko se može videti preko ograde a čuli mnogo više. U blizini je ušće reke Maroš u Tisu pa smo sišli do obale kako bi smo i to videli.

IMG_5112

Naredna četiri kilometra su bila najlepši deo današnje akcije. Pešačili smo lepo uređenom stazom uz nekadašnji tok reke Maroš. Sada je to mrtvaja, sudeći po broju ribolovaca to je njihovo omiljeno mesto. Nekoliko drvenih mostića povezuje sve obale starog toka Maroša a brojni lokvanji na površini vode uz neizbežno kreketanje žaba ulepšavaju ambijent.

IMG_5093

Napuštajući stazu uz stari Maroš došli smo do asfaltnog puta Segedin-Mako. Tu smo se u kafani pored spomenika koji je posvećen bici iz 1848.godine između mađarske i austrijske vojske , osvežili i na kratko odmorili. Preostalo je da se stazom koja vodi pored botaničke bašte vratimo do nasipa kraj Tise i cilja u Eržebet liget parku. Usput smo imali prilike da vidimo ostatke starog železničkog mosta a ja sam imao priliku da ugazim u blato i vodu pored puta tako da sam od svih učesnika definitivno bio najblatnjaviji.

IMG_5108

Dodatni sadržaj akcije je bila poseta selu Tisasiget u čijoj blizini je najniža tačka Mađarske tj. nalazi se spomen obeležje koje je podignuto iz navedenih razloga. Lepo uređeno izletište sa nekoliko klupa i stolova, nadstrešnicom i drugim sadržajima privlači izletnike i turiste.

Nekoliko fotografija je u fotoalbumu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *