Trka na Kosmaju

Nakon sada već tradicionalnog učešća na planinskoj trci na Otvorenom prvenstvu Fruške gore gde sam uspeo u svojoj nameri da ne budem najsporiji od svih učesnika usledio je novi izazov u vidu planinske trke na Kosmaju. Dobro, nije trčanje bio jedini motiv za odlazak. Kad već oni koji bi trebalo da o tome razmišljaju to ne rade onda sam ja sam odlučio da krenem u ofanzivu. Pokušati naći još nekoliko zainteresovanih kako bi se ideja treking lige proširila na celu Srbiju. Planinska trka nije baš to što meni treba ali ima osnove koji mogu da se uz manju nadogradnju razrade do dobijanja finalnog proizvoda koji bi zadovoljio kriterijume.

Jutarnje okupljanje kod Hrama Svetog Save

Jutarnje okupljanje kod Hrama Svetog Save

Kosmaj mi je poznat još od 2003. godine kada sam bio učesnik desetodnevne akcije od Avale do Kopaonika stazama Josifa Pančića. Vraćao sam se još nekoliko puta na Kosmaj za vreme Noćnog marša posvećenog oslobodiocima Beograda svake godine krajem oktobra. Hteo sam doći na Kosmaj i na stazu Gorštaka, no obaveze oko Vojvođanske treking lige su me sprečavale u toj nameri. Planirao sam i jednu samostalnu akciju na Kosmaj do kraja ove godine, no moja reč da neću više biti aktivan kao vodič jedno vreme je odložila posetu. Poziv Planinarskog kluba Balkan sam sa velikim zadovoljstvom prihvatio, pretpostavio sam da bih sa njima našao zajednički jezik u nameri da ostvarim svoju ideju da se jedno kolo treking lige organizuje možda baš na Kosmaju, što da ne? A tu su i planinari iz Mladenovca sa kojima se odnedavno poznajem, mislim da bi i oni mogli dati veliki doprinos ovoj ideji.

Spomenik Kosmajskom partizanskom odredu

Spomenik Kosmajskom partizanskom odredu

Putovanje do Beograda vozom, jeftino al sporo, mada ipak udobno. Dalje do Kosmaja sa planinarima Balkana i ostalih klubova koji su se zainteresovali za ovu trku. Iskreno očekivao sam možda veći odziv, ali vreme bi bilo da svoja očekivanja svedem u razumne okvire. Dobro, važno je da nas ima, biće nas vremenom više. Teška su vremena, nema se ni vremena ni para uvek. Ekipa trkača iz Mladenovca, mlada, sve puca od snage, odmah se vidi da će biti glavni favoriti. Tu smo i mi, oni koji više volimo nego što možemo. Kako bi omasovili trku organizatori su pozvali i planinare, oni mogu da prepešače stazu. Planinari startuju sat i po pre trkača. Na žalost od učešća klinaca planinara izgleda nije bilo ništa tj. pojavilo se svega nekoliko mladih članova PK Balkan. Nas dvadesetak, neki minut posle deset krećemo sa startne linije, nešto niže od spomenika Kosmajskom partizanskom odredu koji dominira na jednom od vrhova Kosmaja na 576 metara visine.

Prijave za trku i preuzimanje startnih brojeva

Prijave za trku i preuzimanje startnih brojeva

 

Kružna staza duga 8 km prolazi većim delom markiranim planinarskim stazama, ipak dodatno je obeležena crveno-belim trakama, lutanje je gotovo nemoguća misija. Milanka nas pre starta i usmeno upoznala sa detaljima na stazi. Duž staze kako to već biva su kontrolne tačke, njih 6 na kojima overavamo prolazak. Kod manastira Tresije, negde na pola kruga i osveženje. Zaista je sve lepo organizovano i šteta je što nije bio veći odziv. Moglo se trčati 8 ili 16 km tj. jedan ili dva kruga, u zavisnosti od starosne kategorije. Meni je i taj jedan krug bio ohoho dovoljan, mada je iako kilometarski duža, definitivno mnogo lakša staza od fruškogorske koju sam trčao pre dve nedelje.

Visinski profil staze i mapa

Visinski profil staze i mapa

Misija na Kosmaju je uspešno okončana, trka je uspešno završena. Opšti utisak je da je Kosmaj pomalo zaboravljen, iako na svega 50 km od Beograda, dostupan autobusom, vozom pa ipak sve manje posećen što se vidi po sve zapuštenijim objektima. Postoji i planinarski dom koji je odavno već zatvoren i za koji se čak priča da se čak ni ne zna kome pripada. Ali to već nije ništa neobično za naše prilike. Na žalost.

Na cilju (foto : Njuki, PK Gorštak-Mladenovac)

Na cilju

Fotografije sa ove trke su u fotoalbumu PK Balkan Planinska trka a nekoliko mojih fotografija je u mom albumu ovde

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *