Istraživanje brega

Kroz maglu se prisećam nekih priča o Titelu, ispričane su davno, davno, nisam siguran čak ni u to kojim povodom su pričane. Nisam imao prilike da se susrećem sa Titelom i bregom u njegovoj okolini, retko me put navodio na tu stranu. Tek pre 2 godine sam sticajem okolnosti prolazio tuda na putu za Beograd. Brežuljci koji se vide sa puta prolazeći kroz Vilovo, Lok i Titel su ponovo probudili želju da se detaljnije istraže.

IMG_0250

Nigde na internetu nisam naišao na podatak da je neko pešačio Titelskim bregom osim nekoliko kraćih poseta više turističkog karaktera. Nije to ono što je mene zanimalo. Prilika da detaljnije upoznam breg desila se tako što sam dobio mejl od predstavnika SRP Titelski breg u kome nas pozivaju na saradnju koja bi se ogledala u tome da se jedno kolo Vojvođanske treking lige održi u Titelu. Zanimljiva ponuda kojoj je teško odoleti. Preostalo je samo da se pronadje neki slobodan termin u mom zgusnutom kalendaru kako bi se ova poseta realizovala.

IMG_0253

Ostavljajući neke svoje lične želje u drugi plan najavio sam posetu Titelu za nedelju 20. oktobar. Iznenadjujuće veliki odziv, trideset prijavljenih za ovu akciju. Možda previše za akciju ovakvog tipa. Krenuli smo sa željom da vidimo šta Titelski breg, poznat kao najinteresantnija lesna zaravan u ovom delu Evrope može da ponudi nama planinarima.

IMG_0276

U centru gradića nas je sačekao domaćin, predstavnik SRP Titelski breg, g. Stevan Gečevski. Par reči o istorijatu rezervata prirode i samog Titela i već krećemo laganim koracima ulicama Titela. Hodajući Stevan nam objašnjava kroz koje i kakve teškoće prolazi prilikom realizacije planiranih projekata. Hodamo rubom brega, povremeno smo u prilici da uživamo u lepim pogledima na Tisu. Visok dimnjak nekadašnje ciglane koja je pekla ciglu za gradnju Petrovaradinske tvrdjave vidi se iz daleka. Ovde bi mogao da se uredi lep atraktivan vidikovac. Put nas dalje vodi kroz njive. Manje atraktivan deo, lično sam očekivao da je i ovaj deo brega pod pašnjacima, više ustalasan, no šta je tu je. Pravimo pauzu kod jedne od retkih kuća. Srećemo i lovce koji takodje koriste lep dan za upražnjavanje svojih aktivnosti. Srećom puške nisu koristili, bar nismo čuli pucnjeve. Dobro je to za zekane na koje su se nameračili ovog dana.

DSC00078

Kako ne bi bili meta umesto zečeva malo smo modifikovali našu stazu, pa smo lovce zaobišli u širokom luku i time nešto produžili stazu. Spustili smo se u blizini sela Lok u dolinu brega i nastavili pešačenje ka Tiitelu. Ovaj deo staze je sadržajniji i lepši za oko. No, noge su već polako osećale umor a i blizina najavljene čarde na Tisi nas je sve više mamila. Pre čarde smo imali priliku da uživamo u prelepom pogledu sa Kalvarije, arheološkom lokalitetu koji je pod zaštitom države. Ovde je uredjeno izletište, ima nekoliko klupa i nadstrešnica. Ovde smo čuli još neke podatke o istoriji Titela od g. Stevana.

Poslednja etapa naše posete Titelskom bregu je bila u stvari silazak sa brega do Tise, putem pored groblja i silaskom niz uklesane stepenice. Odmor od istraživanja Titela smo pronašli u čardi na Tisi. Kratak odmor uz analizu vidjenog pa polako do autobusa i kući.

Detalji naše pešačke ture po Titelskom bregu su na linku : Titelski breg

Nekoliko fotografija je u fotogaleriji : Titelski breg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *