Preko brda i dolina

Nakon patnji na stazi Vojvođanske treking lige prošle subote u Čortanovcima i nekoliko dana mirovanja usledio je odlazak na jednu laganiju akciju. Izbor je pao na brda iznad grada Seksarda u Mađarskoj koja smo već pohodili nekoliko puta u protekle dve godine i koja su trebala biti alternativa našim čestim odlascima na Frušku goru.

IMG_0024

Dilemu da li krenuti na stazu od 15 ili 25 km rešio je Tadija u petak kada se izjasnio da će i on sa nama. Dakle 15 km, čak i to može biti mnogo ako on ne bude motivisan da hoda celom trasom. Moji problemi sa stopalima su polako postajali prošlost, možda je i bolja opcija ići samo na 15 km dugu stazu.

Krećemo u subotnje prohladno jutro, granični prelaz Bajmok, pa putem preko Bačalmaša za Baju, pa Bonjhad i evo nas u mestu Kakašd. U centru, tamo gde je najavljen start akcije poprilična gužva, nekako pronalazimo mesto za parking pa idemo da se prijavimo. Prijave smo obavili vrlo brzo i odmah krećemo. Staza najpre vodi kroz mali park, pa ulicama ovog naselja do skretanja na stazu koja se proteže iznad naselja paralelno sa glavnim asfaltnim putem.  Staza vodi kroz šumu, prijatno je hodati, nema većih oscilacija u visini. Držimo sasvim dobar tempo tako da na prvu kontrolnu tačku udaljenu oko 3 km stižemo za 40-ak minuta.

IMG_0045

Trasa ove akcije se delom poklapala sa trasom Bartina maratona iz januara 2012. godine tako da su mi delovi staze poznati. Imao sam nameru malo lutati mimo staze tj. kretati se i drugim markiranim stazama kako bih upoznao i druge predele no upozorenje koje smo dobili na startu da se držimo zadate trase zbog mogućnosti lova na delovima kuda se odvija današnja akcija me odvratilo od te ideje. Kod naredne, druge kontrolne tačke smo naišli na takmičare u streličarstvu i novo upozorenje da se držimo samo zadate trase i uz povećanu opreznost prođemo deonicu uz koju su savremeni Robin Hudovi sa samostelima  i lukovima i strelama „lovili“ po šumama oko Seksarda. Srećom nas nisu ulovilli, bili smo pažljivi kao i oni tako da je sve proteklo u najboljem redu.

IMG_0075

Iako je nama po  dolasku u Kakašd delovalo da je na akciji veliki broj učesnika sudeći po broju parkiranih automobila, na stazi se to uopšte nije moglo primetiti. Od starta do KT 3 koja je bila negde na polovini staze, gotovo da nismo nikoga sreli. Hodali smo sami, nas četvoro, uživajući u tišini zaklonjeni gustim krošnjama šume. Tek ponekad smo nailazili na poneku životinju kojoj smo poremetili subotnje uživanje na jesenjem suncu. Staza je na delu od druge do treće kontrolne tačke vodila preko vrha Óriás-hegy (Ogromni vrh) koji sa svojih 280 metara visine predstavlja i najvišu tačku ovog područja. Dalje je sledio silazak u dolinu, pa smo pored jednog izvora gde je bila poslednja kontrolna tačka krenuli u završnicu ove akcije. Iz doline smo se strmim usponom popeli na vrh Öreg hegy (Stari vrh) visine 218 metara sa koga se pruža lep pogled na planinu Meček kao i naselje Kakašd. Preostalo je još nešto više od jednog kilometra do prvih kuća, i još oko 500 metara pešačenja ulicama ovog naselja do cilja.

IMG_0082

Uobičajeni ritual na cilju kao i na većini akcija u Mađarskoj, diplome i bedževi za uspešno savladanu stazu, hleba i masti za brzo nadoknađivanje izgubljenih kalorija, naravno bilo je i pekmeza, bilo je viršli sa senfom, već ko je šta više preferirao u datom momentu. Bilo je zaista zadovoljstvo učestvovati na ovoj laganoj i opuštenoj akciji.

IMG_0084

Trasa kretanja uz neke parametre može da se pogleda ovde  a fotografije sa ove akcije su u fotogaleriji 

Ovo sigurno nije bila poslednja poseta brdima iznad Seksarda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *