Stara Tisa 2011

U organizaciji PSD Lesson Bečej po treći put je održan susret planinara-ravničara na lokalitetu Stara Tisa kod Bisernog ostrva. Akcija je po prvi put našla mesto i u kalendaru akcija Planinarsko-smučarskog saveza Vojvodine. Preko 150 planinara iz Subotice, Sombora, Siriga, Zrenjanina, Novog Sada i drugih vojvodjanskih mesta se okupilo sa namerom da se druži i uživa u pešačenju na stazi dužine 15 km koju su domaćini uredili za ovu priliku.

Početak staze je po prelasku oronulog mosta preko Stare Tise pa uskom stazom kroz šumu uz obalu. Kada se izađe iz šume nailazi se na voćnjak sa kruškama koji je takođe u zapuštenom stanju. Kada se prođe voćnjak ponovo se pešači uzanim asfaltnim putem do dvorca Rohoncija. Prilika da se predahne. Nastavljamo dalje i ponovo smo na obali Stare Tise. Staza vodi delom kroz šumu, delom kolskim putem, usput ima dosta višanja, prilika da se malo osvežimo. Pored lepo uredjenog vinograda dolazimo do nasipa koji nas dovodi do zgrade gde je parna pumpa kojom se voda iz Tise prepumpavala u korito Stare Tise pri visokim vodostajima. Prelazimo na drugu obalu i nastavljamo dosta dugo, preko 5 km bez odmora, jednoličnom stazom ka cilju. Pomalo smo usporili. Tek novosagradjen vidikovac daje motiv da se nastavi malo živahnijim tempom.

Ubrzo nakon vidikovca silazimo sa nasipa i novosagradjenim mostićem preko kanala znatno skraćujemo stazu i kroz vikend naselje stižemo na cilj posle 15 pređenih kilometara.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *