Podunavski pešački put

Na poziv HPD Zanatlija Osijek u nedelju 17. aprila smo učestovali na akciji Podunavski pešački put koja se tradicionalno održava nedelju dana pre Uskrsa. Podunavski pešački put je osmišljen sa ciljem da posetioci uoče bogatstvo i raznolikost ponude koje čoveku pruža pešačenje ovim područjem. Prelazak celog puta traje oko 6 sati. Polazno mesto ovogodišnjeg susreta je Aljmaš na obali Dunava gde se okupilo preko 300 planinara iz Hrvatske, BiH i Srbije. U Aljmaš smo stigli sa desetak minuta kašnjenja zbog malog zastoja na graničnom prelazu ali su ljubazni domaćini pomerili satnicu planiranog programa pa smo najpre mogli da uživamo u kraćoj plovidbi Dunavom do ušća Drave. Po povratku smo do početka pešačke ture imali dovoljno vremena i da obidjemo ostale znamenitosti Aljmaša.

Oko 11 časova kolona planinara je krenula lepom stazom uz Dunav ka Erdutu. Najpre kroz vikend naselje pa dalje obeleženom stazom uz samu obalu do pravoslavnog manastira „Vodica“ koji svedoči o vekovnoj prisutnosti Srba u ovom delu Hrvatske. Manastirska kapelica „Uspenia presvete Bogorodice“ podignuta je 1758.godine, srušena je tokom II svetskog rata 1941. da bi nova bila sazidana na starim temeljima 1949. godine Kratka pauza je iskorištena za razgledanje manastira i da se ponešto prezalogaji. Staza vodi dalje kroz šumu, Dunav je na ovom delu udaljen nekih 500 metara od nas narednih sat vremena. Ponovo se susrećemo sa rekom u blizini vikend naselja Vučkovica gde je naredna pauza.

Preostalo  je još tri kilometra pešačenja do Erduta lepom stazom neposredno uz Dunav. Neposredno pre Erduta se grupa podelila na one koji su krenuli strmom stazom uzbrdo pravo u naselje dok je veći deo nastavio nešto dužom stazom do ulaska u naselje Erdut, naselje smešteno na strmom uzvišenju velike dunavske okuke i taj strateški položaj određivao je njegovu važnost u prošlosti. Otuda se kontrolisala plovidba Dunavom, što je bilo presudno u vreme dok još nije bilo drugih puteva.  Tokom 19. veka izgradjen je manji dvorac koji je danas su u dosta ruiniranom stanju. „Erdutski vinogradi“ danas održavaju muzej o tehnologiji prerade grožđa. Tu se može videti i najveća vinska bačva na svetu!

Ulicama Erduta stigli smo do Doma kulture odakle se čula muzika koja je zabavljala goste. Usledio je ručak po želji učesnika ove lepe manifestacije. Preostalo je još malo vremena da se obidju i znamenitosti Erduta i kupi poneka litra čuvenog vina. Polazak za Suboticu je bio zakazan za 17 časova kada se i velika većina ostalih učesnika akcije razišla.

Mapa staze i tracklog za GPS:

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *