Dositejevim stazama po Fruškoj gori

Sedmi po redu susreti planinara u Irigu u Dositejevu čast u organizaciji PSD Dr Laza marković okupili su po podacima organizatora 957 planinara iz 37 planinarskih društava. Naravno među brojnijima su bili planinari našeg kluba sa 46 učesnika. Već poznati scenario ove akcije se nije menjao ni ove godine te se nakon okupljanja na platou ispred Doma kulture i podele peciva i Jazak vode i pozdravnog govora domaćina i predstavnika planinarskih saveza Srbije i Vojvodine krenulo na pešačenje.

Ove godine na kraću stazu je krenulo 4/5 porodice Vukmanov. Samo je Vladan imao preča posla od planinarenja. Tadija je od početka nametnuo dosta žestok tempo te smo prvih 3 km prošli bez ikakvih problema. Pauzu kod manastira Novo Hopovo smo iskoristili da prezalogajimo nešto.

Sledio je nastavak do manastira Staro Hopovo, manje više bez poteškoća. Tadija se hrabro nosio sa kilometrima koji su još preostali do našeg cilja. Još jedan predah kod manastira Staro Hopovo i staza je postala strmija a Tadija umorniji.

Staza uz potok ka spomeniku na Iriškom vencu je donela male probleme ali su i oni prevaziđeni prvo na maminim a kasnije na tatinim ledjima. Na platou kod spomenika smo se opustili i zabavili na dečijem igralištu.

Do cilja današnje akcije, Planinarskog doma Vojvodina smo stigli po planu i programu u zakazano vreme. Jedna kratka ali opuštena akcija koju su svi članovi uspešno savladali. Većina učesnika našeg kluba je prešla stazu od 21 km koja je od manastira Staro Hopovo vodila pored manastira Grgeteg i Tv tornja do cilja pred planinarskim domom Vojvodina na Iriškom vencu.

Mapa pređenog puta i tracklog za GPS :

Staza od 21 km – mapa i tracklog

0 thoughts on “Dositejevim stazama po Fruškoj gori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *